Vot la PE: Statele membre pot comercializa certificatele intre ele

Comitetul de Mediu din cadrul Parlamentului European a votat, marti, sanctiuni aspre pentru tarile care isi depasesc limitele de emisii de gaze cu efect de sera si a permis statelor membre sa comercializeze intre ele cotele de emisii acordate de UE, informeaza Reuters.

Deciziile au fost luate in cadrul sesiunii de astazi in care se discuta pachetul legislativ pe probleme climatice al UE. Comercializarea cotelor de emisii va permite statelor care si-au indeplinit obiectivele de reducere a emisiilor cu mai putine certificate sa vanda restul de certificate tarilor care se straduiesc sa-si indeplineasca propria tinta. Vanzatorii trebuie sa investeasca venitul in proiecte verzi.

Certificatele de carbon sunt generate de reducerea de emisii in tari in curs de dezvoltare, de exemplu prin proiecte de imbunatatire a eficientei energetice sau de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Legislatorii au permis statelor membre sa importe certificate pana la echivalentul de 8% din emisiile lor din 2005 pentru intreaga perioada intre 2013 si 2020.

Aceasta este o limita mai aspra decat cea propusa in ianuarie de Comisia Europeana, care presupunea 3% din emisiile din 2005 pana in 2020.

Un pachet controversat

Pana acum, industria a primit mare parte din certificate gratis. Incepand cu 2013, companiile trebuie sa cumpere certificatele in cadrul licitatiilor organizate de stat, potrivit pachetului legislativ discutat astazi in Parlamentul European.

Propunerile de cheltuire a banilor din vanzarea certificatelor sunt conservarea padurilor, dezvoltarea tehnologiei verzi si ajutorarea tarilor in curs de dezvoltare pentru a se adapta la schimbarile climatice.

Unii legislatori au propus ca firmele sa poata respecta limita de emisii prin finantarea de reduceri de emisii in tari in curs de dezvoltare. Alti legislatori, insa, vor sa pastreze toate investitiile in reducerea emisiilor in cadrul blocului comunitar.

Sesiunea de dupa-amiaza este dedicata subventiilor pentru tehnologia netestata de captare si stocare a carbonului.

Votul de astazi nu este final, insa va stabili tonul negocierilor cu liderii europeni inaintea unei intelegeri finale care va avea loc pana la sfarsitul anului.

CITESTE MAI MULT DESPRE INCERCAREA A SASE STATE MEMBRE DE BLOCARE A PACHETULUI LEGISLATIV

CITESTE MAI MULT DESPRE ACUZATIILE ONG-URILOR CU PRIVIRE LA BOICOTAREA OBIECTIVELOR DE MEDIU DE CATRE PE

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri