Vot la PE: Eurodeputatii romani au sustinut industria in detrimentul mediului

Comisia pentru mediu (ENVI) a Parlamentului European a adoptat marti trei rapoarte din cadrul asa-numitului "pachet privind schimbarile climaterice", referitoare la efortul de reducere a emisiilor de CO2, schema de comercializare a emisiilor de CO2 si la captura si stocarea carbonului, informeaza Agerpres.

Pentru adoptarea acestor rapoarte a fost nevoie de negocieri foarte intense, pozitiile de pornire fiind divergente. Pe de o parte, au existat presiuni pentru impunerea unor obiective foarte ambitioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, pe de alta parte – cu un lobby foarte puternic din partea industriei – de a tempera elanul ecologist si de a da sanse industriei sa se dezvolte pe masura ambitiilor economice ale Uniunii Europene.

Raportorul ecologist finlandez Satu Hassi a propus initial o reducere cu 30% a emisiilor de CO2 pana in anul 2020, comparativ cu nivelul din 1990. Aceasta in conditiile in care Comisia Europeana propunea, in "pachetul schimbari climatice" prezentat in 2007, o reducere de 20%.

In timp ce a fost sustinut de europarlamentarii ecologisti (Grupul Verzilor), dar si de eurodeputati din statele nordice, cunoscute pentru angajamentul lor in vederea protectiei mediului, obiectivul reducerii cu 30% a fost puternic contestat de state cu o industrie puternic dezvoltata sau in plin proces de dezvoltare, printre care se afla si Romania.

Eurodeputatii din Romania au considerat ca obligativitatea reducerii cu 30% a emisiilor ar constitui o povara mult prea grea pentru industria romaneasca si, prin urmare, nu au sustinut-o. "Aceste pachete legislative vor afecta in mod decisiv o mare parte din industrie. Industria cimentului este in plin avans in Romania si nu putea sa nu fie sustinuta. La fel si industria otelului, a aluminiului care, chiar daca consuma multa energie, meritau sa fie sprijinite. A trebuit sa alegem intre doua extreme si am mers pe linia Romaniei", a declarat europarlamentarul Magor Csibi (PNL/ALDE), vicepresedinte al Comisiei de Mediu a PE.

Eurodeputatul liberal a precizat ca membrii romani ai Parlamentului European, indiferent de culoarea lor politica, au colaborat bine pentru sustinerea intereselor tarii noastre si ca acestia au primit in permanenta sprijinul Reprezentantei Romaniei la UE, care i-a ajutat la depunerea de amendamente pentru a le sustine.
Varianta finala adoptata in comisia ENVI prevede, deci, reducerea cu 20% a emisiilor de CO2 pana in 2020, dar – ca o concesie facuta ecologistilor – se include posibilitatea ca din 2009 sa se treaca automat la o reducere de 30% daca va exista un angajament global in acelasi sens.

In 2009 se va organiza la Copenhaga o mare conferinta internationala privind lupta impotriva schimbarilor climaterice, iar Uniunea Europeana depune eforturi pentru a convinge comunitatea internationala – in special statele dezvoltate, care au refuzat pana in prezent sa isi ia angajamente formale de reducere a emisiilor – sa incheie un nou protocol (care sa succeada celui de la Kyoto) prin care sa se oblige la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Daca se va reusi ajungerea la un astfel de acord, Uniunea Europeana va adopta automat la obiectivul reducerii cu 30% a emisiilor.

De asemenea, parlamentarii europeni au propus si inasprirea procedurilor de sanctionare a statelor care nu isi respecta angajamentele de reducere a emisiilor, considerand ca actualele proceduri de infringement sunt mult prea incete.

Totusi, votul din Comisia de Mediu a PE nu inseamna si sfarsitul "bataliei" dintre sustinatorii unei perspective ecologiste si cei pro-industrie. Raportul va trebui sa primeasca si votul plenului Parlamentului European si va merge apoi la cealalta institutie de co-decizie a UE, in Consiliu, unde este nevoie si de acordul statelor membre.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri