Vin furtunile!

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de furtuni, valabila din 26 august, ora 21.00, pana in 28 august, ora 9.00. In aceasta perioada se semnaleaza intensificari sustinute ale vantului, instabilitate atmosferica si racire accentuata a temperaturilor.

Potrivit ANM, in intervalul mentionat instabilitatea atmosferica se va accentua si va cuprinde treptat toate regiunile, incepand din nord-vestul tarii. Vantul va prezenta intensificari sustinute, care vor avea trecator si aspect de vijelie, cu viteze ce vor atinge la rafala 50 – 70 km/h, iar izolat, mai ales in regiunile extracarpatice si la munte, vor depasi 80 km/h.

Vor fi frecvente descarcari electrice, averse ce vor avea si caracter torential, iar izolat cantitatile de apa vor depasi 30 l/mp si va cadea grindina.

Luni, 27 august, valorile termice marcheaza o scadere accentuata fata de zilele precedente, astfel incat temperaturile maxime vor fi usor mai scazute decat mediile multianuale ale lunii august, vremea devenind racoroasa.

Cea mai mare seceta, din ultimii 50 de ani

In aceasta vara, au fost inregistrate cele mai numeroase zile caniculare din ultimii 50 de ani. 2012 a doborat recordul si la succesiunea zilelor de arsita, pe cel din 2007, suprafete intregi de culturi agricole fiind compromise.

Potrivit specialistilor, accentuarea procesului de uscaciune din tara noastra este amplificata de schimbarile climatice, asociate cu amplificarea poluarii, cu defrisarile sau cu schimbarile de peisaj.

“Seceta din acest an poate fi considerata cea mai mare din ultimii 52 de ani. In luna iulie 2012 au fost 16 zile consecutive de canicula, fara precipitatii, si aproape toata luna s-a inregistrat o temperatura medie de peste 32 de grade Celsius, in ambele cazuri, un record fata de 2007”, a explicat, pentru Green Report, Dr. Elena Mateescu, sefa Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie.

Seceta, a doua mare problema dupa poluare

Incalzirea climei este un fenomen unanim acceptat de comunitatea stiintifica internationala, fiind deja evidentiat de analiza datelor observationale pe perioade lungi de timp.

Seceta si fenomenele asociate acesteia, respectiv aridizarea (coborarea excesiva a nivelului freatic) si desertificarea (reducerea suprafetei de sol acoperita de vegetatie si o considerabila saracire si eroziune a solurilor) reprezinta, dupa poluare, a doua mare problema cu care se confrunta omenirea in momentul de fata, afectand toate regiunile globului pamantesc.

“Semnificativ, din punct de vedere al fenomenului schimbarilor climatice, este faptul ca tara climatice, cum ar fi seceta, inundatiile, valurile de caldura sau frig, care produc pierderi importante in toate noastra se confrunta deja cu stresurile de mediu actuale, vulnerabilitatea crescanda in intensitate si frecventa fata de extremele sectoarele economice, fiind din ce in ce mai evidenta”, a mai spus Elena Mateescu.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri