Viitorul IT: Calculatoare mai rapide, impact mai mic asupra mediului

Pana in 2016, industria IT va atinge un nivel al puterii serverelor de noua ori mai mare decat in prezent, insa consumul de energie va ramane acelasi.

Una dintre principalele provocari ale industriei, responsabila pentru 2% din emisiile de dioxid de carbon la nivel global, este sustinerea celorlalte industrii in reducerea emisiilor si folosirea tehnologiilor eficiente energetic, considera Guenther Juenger, director of corporate affairs, Intel EMEA.

Industria IT produce anual 830 milioane de tone de dioxid de carbon, adica 2% din emisiile globale totale. Cu toate acestea, folosirea tehnologiei performante poate ajuta la reducerea cu 15% a emisiilor la nivel global pana in 2020.

“Pana in 2014 vor exista doua miliarde de PC-uri, viteza va creste de 17 ori, insa consumul de energie se va injumatati. In centrele de date, incaperi pline de calculatoare, o provocare o reprezinta mecanismele de racire, iar apa este una dintre cele mai limitate resurse”, a declarat Guenther Juenger.

In strategia Intel de reducere a impactului asupra mediului sunt cuprinse cresterea vitezei procesoarelor si designul acestor. De asemenea, compania a tinut cont si de designul centrelor de date, un exemplu fiind centrul Intel din Oregon, amenajat pe trei nivele – la parter se afla alimentarea cu energie, la etajul 1 se afla echipamentele propriu-zise, iar la nivelul al treilea se afla filtrele de racire.

“Putem economisi energie investind si apoi recuperand investitia. Putem folosi echipamente mai performante, care sa le inlocuiasca pe cele mai vechi si care consuma mai mult. Trebuie sa incepem cu noi, pentru ca 830 de milioane de tone de dooxid de carbon inseamna ceva, chiar daca la nivel global e putin. Intel, in 2008 si 2009 a fost cel mai mare cumparator de energie regenerabila in SUA si speram ca in 2010 sa repetam aceasta performanta”, a mai adaugat Juenger.

El a precizat ca Intel colaboreaza si cu firme din domeniul colectarii si reciclarii echipamentelor IT, prin intermediul partenerilor sai producatori de hardware. “La Intel, am eliminat substantele periculoase pentru mediu din productie si incercam sa economisim cat mai multa apa. In Irlanda luam apa din rau, o folosim pentru racirea procesoarelor, iar apoi o ducem inapoi in rau, mai curata decat am luat-o”, a exemplificat Juenger.

Un alt obiectiv al companiei este reducerea consumului casnic de energie electrica, cu ajutorul tehnologiilor care indica nivelul de electricitate foosit in gospodarie si pot ajuta la eliminarea consumului inutil.

Text de Carmen Albisteanu
Foto: Anita Vizireanu

spot_img

Ultimele știri