Vietnam a devenit un important centru din sud-estul Asiei de procesare a lemnului taiat ilegal, arata un raport al Agentiei britanice de Investigatie Ecologica (EIA) si al organizatiei indoneziene Telepak, citat de BBC News.
Comertul ameninta si ultimele paduri intacte din regiune. Din cauza inaspririi regulilor de protectie a propriilor paduri, producatorii din Vietnam obtin lemn din alte tari. Autorii raportului sustin ca o parte din lemnul procesat in Vietnam ajunge in Marea Britanie ca mobila de gradina.
„In ultimul deceniu, guvernele din toata lumea au facut valuri de declaratii privind seriozitatea taierilor ilegale de copaci si determinarea lor de a elimina acest lucru”, spun autorii raportului. „In continuare, insa, realitatea este ceva normal pentru sindicatele organizate care fura ultimele paduri tropicale nepretuite pentru un profit rapid”, adauga acestia.
Raportul mai semnaleaza ca o crestere a pretului lemnului brut a determinat unele tari producatoare de lemn, precum Indonezia, sa ia masuri pentru combaterea taierilor ilegale. Dar, explica autorii, pe masura ce se impun reguli mai dure intr-o tara, problema se tranfera in alta.
Cele doua organizatii care au intocmit raportul estimeaza ca sunt aproximativ 1.500 de fabrici de procesare a lemnului in Vietnam cu o capacitate totala de procesare de peste 2,5 milioane de metri cubi de lemn pe an. Se estimeaza totodata ca mobila de gradina reprezinta aproximativ 90% din totalul exporturilor de lemn ale tarii.
Desi guvernul Vietnam a inasprit cotroalele privind taierile de lemn inca de la inceputul anului 1990, incurajeaza, in acelasi timp, industria mobilei din lemn sa se extinda.
Organizatiile spun ca responsabilitatea trebuie asumata de pietele vestice care importa produse fabricate din lemn necertificat.
Uniunea Europeana de luat deja masuri pentru a preveni intrarea lemnului ilegal, dezvoltand initiativa Forest Law Enforcement, Governance and Trade (Flegt) in 2003, cu scopul de a forma parteneriate cu tarile producatoare de lemn.
Foto: BBC