Duminica asta e Ziua Mondiala a Apei, sarbatorita si la Galati, dupa bunul nostru obicei, prin mutarea atentiei asupra unor copii care deseneaza, scriu, canta despre apa sau pur si simplu stiu ca o beau. Ideea ca o astfel de zi ar putea sa coincida cu demararea sau chiar incheierea unor proiecte cu subiect apa dimprejurul nostru e departe de preocuparile autoritatilor din aceasta zona.
Dincolo de problemele majore ale apei in natura, de seceta de pe glob si de inundatiile din anii trecuti de pe aceste meleaguri, exista un adevar de necontestat. Dumnezeu ne-a dat sansa sa locuim intr-un oras inconjurat de ape.
Sperante moarte din fasa
Despre Galati, oras inconjurat de ape din trei puncte cardinale, de Dunare, Siret si Prut, ca sa nu mai punem la socoteala cateva intinderi de apa ca Brates, Lacul Vanatori, Catusa sau mai indepartatele balti Lozva, Potcoava, Sovarca, Mata Radeanu si altele, nu se poate spune ca ar beneficia, nu neaparat turistic, dar nici macar pentru locuitoriii sai, de prea mari avantaje de pe urma acestei asezari.
Cu portul de la Dunare ne-am linistit demult, cam de cand strainii trec in fuga prin zona noastra de fluviu ca sa nu tuseasca din cauza Combinatului. La Siret e mizerie, la Prut granita, iar drumurile catre toate zonele unde ar putea galateanul, cel civilizat, nu vandalii care lasa sticle de plastic si care pescuiesc cu explozibil, sa se recreeze, sunt de mai mare jalea.
Nici nu stii ce sa pui mai intai pe lista sperantelor legate de aceste ape, sperante care s-au prabusit una dupa alta in ultimii ani. Poluarea, portul pentru ambarcatiuni usoare, podul peste Dunare, locurile de agrement pentru perioada estivala si nu numai?
Inecati si viituri
Daca intri pe internet si dai o cautare „Galatiul si apele” iti apar sute de stiri cu inecati si viituri, cu inundatii si faptul ca din cauza apelor orasul Galati nu are unde sa se extinda imobiliar. Mai sunt date despre solul slab al orasului, subiect pe care l-am tratat si noi pe larg in campania
„Orasul cu picioare de lut”.
Faptul ca mai avem inca un santier naval, din ce in ce mai palid reprezentat in viata comunitatii, ca Faleza noastra e unica in Europa datorita expunerii in aer liber a unor lucrari de arta plastica si ca vara ne ducem, cati ne mai ducem, la bazinele de la Dunare nu aduce consolare pentru ce am fi putut face si n-am facut de doua decenii incoace. Nici macar campania inceputa tot de ziarul nostru cu Lacul Brates, sustinuta de specialisti si imbratisata, doar ca idee, de autoritati (e vorba despre renaturarea zonei) nu a dus nicaieri.
Asadar, avem ape, dar habar nu avem ce sa facem cu ele, sau cand mai facem cate ceva e cu circuit inchis, ca si cum apele Celui de Sus ar fi bunul unor potentati care isi fac pe malul lor vile de protocol.
Strategii de conferinta
Ca sa va dau un singur exemplu despre interesul (pur teoretic) pe care unii sau altii l-au avut pentru Galatiul dintre ape, o sa va fac un scurt rezumat al unui simpozion la care printre organizatori s-au aflat si autoritatile galatene.
In 2002, pentru ca atunci se desfasura intalnirea, se vorbea apasat despre relatia oras-apa. „Apa este considerata un aliat, nu putem discuta de confort urban fara apa”, spunea prof. dr. arh. Alexandru Sandu, vorbind despre orasele moderne, mentalitatea locuitorilor care nu stiu sa respecte ce le ofera mediul si despre o strategie a apei.
Dr.ing. Gelu Kahu vorbea despre participarea activa a Galatiului in retelele internationale de orase (ex: Clubul international al Marii Negre), care faciliteaza accesul la tendinte actuale de dezvoltare ale oraselor cu situatie existenta similara, traversate de sau tangente la cursuri de apa. „Galatiul, marginit de ape pe trei parti, are extrem de limitate optiunile de dezvoltare spatiala a teritoriului in viitor, una din solutii fiind dezvoltarea unei zone metropolitane generate de oras”.
Intre lucrari, una prezentata de un talentat arhitect galatean, Dan Ujeuca, propunea noi tipuri de locuire (experiment) legate de apa. ”Houseboat: locuinta moderna pe apa” nu este o idee noua. Exista in multe orase, care beneficiaza de asezarea in apropierea apelor, astfel de oportunitati pentru locuitori.
Insa ce folos au toate astea, atata vreme cat intre apele noastre si noi sunt drumurile proaste, mizeria, neputinta, lipsa interesului, declaratiile care tin loc de fapte si un noian de autoritati de pe urma carora nu se vede nimic. Nici in privinta amenajarii, nici a mediului si nici a schimbarii de mentalitate.
Ca sa aveti si imaginea clara a tuturor celor care au o tangenta mai mica sau mai mare cu toate cele amintite mai sus anexam lista tuturor organismelor si autoritatilor galatene care, astazi, fiind Ziua Apei, ar trebui sa sarbatoreasca ceva. Si nu au ce!
Cu mana pe ape
Sistemul de Gospodarire a Apelor Galati, care e subordonat Regiei Nationale Apele Romane, se ocupa cu consolidarea malurilor si a unei parti a digurilor de la Dunare, Prut si Siret; percepe o redeventa de la cei care folosesc apa din subteran sau din apele curgatoare amintite mai inainte; mai percepe o redeventa si de la cei care deverseaza ape uzate in apele curgatoare amintite.
Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare(ANIF),sucursala judeteana Galati, se ocupa de intretinerea digurilor interioare cum ar fi cele de la Lacul Brates.
Agentia Regionala de Protectia Mediului Galati se ocupa de coordonarea activitatii agentiilor judetene de mediu din judetele Galati, Braila, Tulcea, Vrancea, Buzau si Constanta, fiind subordonata Agentiei Nationale de Protectia Mediului si implicit Ministerului Mediului.
Agentia Judeteana de Protectia Mediului, subordonata Agentiei Regionale, se ocupa de partea de avizare, de eliberare a unor autorizari de mediu pentru diverse entitati (firme) a caror activitate se presupune ca are un impact asupra mediului inconjurator, inclusiv asupra apelor; urmareste ca activitatea entitatilor autorizate sa se incadreze in parametrii de mediu, adica sa nu polueze; prin autorizari colecteaza fonduri de mediu.
Comisariatul General al Garzii de Mediu, subordonat Ministerului Mediului, organizeaza si coordoneaza controlul privind poluarea aerului, apelor, solului. Cum controleaza?, din moment ce ArcelorMittal, cel mai mare poluator din zona, foloseste foarte multa apa (curgatoare sau statatoare) in diverse variante, cu un impact devastator asupra mediului fara a avea macar niste statii de epurare a apelor uzate?
Cei de la ArcelorMittal folosesc un deversor care aduce ape uzate poluate intr-unul din bazinele Baltii Catusa. Acolo apa se decanteaza, dar reziduurile deosebit de poluante intra in sol si, evident, in circuitul panzei de apa freatica din zona. Mai detin un deversor la Movileni care trece pe sub sosea si cara o gramada de mizerii de la Combinat direct in Siret. Numai acest poluator (Combinatul) face ca parametrii de mediu din zona Galatiului sa fie dezastruosi. Asta in conditiile in care, la bilant, cei de la Mediu, afirma ca si-au indeplinit indicatorii, ca si-au facut treaba adica.
Administratia Domeniului Statului, care gestioneaza luciurile de apa statatoare, cum ar fi cele ale amenajarilor piscicole din judet (Mata Radeanu, Vladesti, Potcoava, Malina, Brates etc.). ADS-ul, in desfiintare acum, percepea taxe pentru fiecare hectar de luciu de apa, dar nici aceasta entitate nu facea nimic pentru apele din zona noastra si din tara.
Inspectia Piscicola Galati autorizeaza toate activitatile piscicole din apele curgatoare (Dunare, Siret, Prut), dar, tot asa, nu face nimic pentru imbunatatirea calitatii apelor ca suport pentru fondul piscicol, pentru peste.
Institutul de cercetari piscicole si ecologie acvatica Galati se ocupa cu cresterea unor specii rare de peste cu care populeaza apele. Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati face marcajele si dragajele senalului navigabil pe Dunare, fiind si proprietarul malurilor Dunarii. Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati raspunde de porturile de pe Dunarea Maritima, pana la Braila inclusiv.
Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (A.J.V.P.S.) Galati, asigura existenta resurselor si habitatului, mentinerea biodiversitatii faunei, acvafaunei si avifaunei. Mentin zone umede; prin personalul propriu, dar si cu sprijinul membrilor vanatori si pescari sportivi vegheaza la mentinerea echilibrelor ecologice ce tin de vanatoare si pescuit sportiv. Drumurile de acces catre cursurile sau luciurile de apa din zona noastra tin de Primarii, Consiliul Judetului, Directia Silvica Galati etc.