Viata Libera, Galati: Sa fim oameni de Ziua Animalelor!

In fiecare an, pe 4 octombrie, este sarbatorita Ziua Mondiala a Animalelor, asadar astazi ar trebui macar sa ne gandim, cu drag, pret de un minut, la necuvantatoarele de langa noi – si la miile de pisici si caini vagabonzi de pe strazi si la bietele animale de la Zoo, din Padurea Garboavele, care traiesc in captivitate si la cainele vecinului care latra ca nebunul in mijlocul noptii, dar si la cainii politisti, dresati sa descopere drogurile ascunse, sau sa salveze vietile celor aflati in pericol.

Societatea civila, prea timida

Fara indoiala, orice galatean care este intrebat de animale se va declara nemultumit de soarta cainilor fara stapan din oras. Unii sunt nemultumiti de galagia pe care o fac cainii, de pericolul pe care acestia il reprezinta, asta ca sa nu mai vorbim de cei muscati de caini.

Altii sunt nemultumiti tocmai de atitudinea ostila a celorlalti concitadini care ar vrea sa dispara cainii de pe strazi.

Noi va prezentam doar ce a facut, in toti acesti ani, administratia locala, pentru a rezolva problema cainilor vagabonzi, asta si pentru ca promisiunile de rezolvare a acestei probleme au tinut capul de afis al listei fiecarui candidat la primaria municipiului Galati din ultimii 20 de ani.

In primul mandat al primarului Dumitru Nicolae, prin 2003, s-a incercat rezolvarea problemei cu ajutorul voluntarilor de la faimoasa fundatie Vier Pfoten.

Inimosii voluntari au sterilizat mii de caini si pisicute fara stapan, iar galatenii pareau ca au inteles ideea si aduceau, la sterilizat, la laboratorul mobil, animalele din jurul blocurilor.

In ciuda zecilor de mii de animale fara stapan sterilizate (in 2003, dar si in 2006-2007), Galatiul nu a scapat de patrupedele de pe strazi; gurile rele au spus ca animalele, s-ar fi reprodus si dupa operatii, insa realitatea este ca o astfel de actiune, pentru a se transforma intr-o reusita, trebui continuata ani de zile.

Ceea ce nu s-a intamplat dupa plecarea voluntarilor de la Vier Pfoten, in ciuda faptului ca primaria are de ani de zile un medic veterinar angajat, doua padocuri pentru animalele fara stapan si gestioneaza serviciul local de ecarisaj.

Pe site-ul oficial al Vier Pfoten veti afla ca actiunile voluntarilor nu mai au nicio legatura cu orasul de la Dunare de cel putin trei ani. Spre deosebire de municipii precum Sighisoara, Dej, Ploiesti, sau Caracal.

La fel, ONG-urile de protectia animalelor din Galati nu au stiut, in toti acesti ani, sa gaseasca o cale de dialog si o colaborare intre ele si cu primaria.

Sondaj, taxe si … nimic!

La fel ca si ONG-urile de profil, nici Primaria municipiului Galati nu se poate lauda ca a rezolvat in vreun fel problema cainilor fara stapan. Dupa o actiune – mai degraba ocazionala, decat sustinuta – de strangere a cainilor agresivi de pe strazi, in 2008, administratia locala a comandat un sondaj de opinie privind soarta cainilor fara stapan.

Rezultatele indicau ca 95 la suta dintre galateni cer strangerea „comunitarilor” de pe strazi, insa doar 32la suta cred ca eutanasierea este o solutie. Sondajul a cuprins 18 intrebari si s-a adresat unui numar de 10.000 de galateni.

Deranjati de faptul ca sunt caini vagabonzi pe strazi s-au declarat 66,7 la suta din galateni, iar 89 la suta din ei au spus ca primaria ar trebui sa treaca imediat la programul de sterilizare gratuita.

La intrebarea „ce ar trebui sa se intample cu cainii prinsi pe strazi?”, 87 la suta s-au declarat pentru sterilizare, 85 la suta, pentru mentinerea animalelor in padocuri si 65 la suta pentru eutanasierea celor batrani, bolnavi si agresivi.

Cat priveste eutanasierea cainilor care nu sunt adoptati din padocuri, doar 32la suta din galatenii intrebati au spus ca „da”. Dupa sondajul finalizat in octombrie 2008 nu s-a mai intamplat nimic nou.

Pana la inceputul acestui an, cand primarul Dumitru Nicolae a introdus o taxa, cea de ecarisaj – 2,5 lei/persoana/an, in cazul persoanelor fizice si de 50 de lei/an, in cazul persoanelor juridice.

Potrivit deciziei municipalitatii, 70 la suta din incasarile taxei de ecarisaj trebuie folosite pentru asigurarea functionarii serviciului de ecarisaj, iar 30 la suta – pentru investitii.

In luna martie a acestui an, primarul anunta ca pe primele doua luni si jumatate din acest an, la bugetul local s-au incasat 302.000 de lei, reprezentand taxa de ecarisaj platita de galateni.

Un calcul estimativ ar indica faptul ca in prezent ar trebui sa fie la bugetul local peste un milion de lei din taxa de ecarisaj. Insa nu s-a mai auzit nimic de acesti bani…

Taxe contestate in instanta, deci, inutile

Primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae, a explicat de ce nu se mai vorbeste de incasarile din taxa de ecarisaj: „Jumatate din cetatenii care au achitat taxa au atacat in instanta legalitatea ei, iar daca instanta va decide ca taxa este ilegala, primaria va trebui sa restituie banii celor care au platit…”.

„Sondajul facut a fost un sprijin, in sensul ca am inteles ca oamenii vor sa scape de cainii vagabonzi de pe strazi, in special de cei agresivi, dar nu doresc eutanasierea lor. In prezent, continuam strangerea cainilor de pe strazi si ducerea lor la padocuri…”.

„Jumatate din cainii adusi la padocuri sunt scosi apoi de iubitorii de animale, insa acesti oameni nu isi iau, din pacate si responsabilitatea reala de a avea grija de caini, adica le dau iar drumul pe strada…”.

Inainte sa apara contestatiile in instanta a taxei de ecarisaj, primarul avea niste proiecte de cheltuire a acestor bani: „Vreau sa infiintam doua cabinete veterinare, la care sa angajam medici veterinari, care sa se ocupe numai de sterilizarea animalelor fara stapan…”.

„Cu medicii veterinari privati nu putem lucra, pentru ca dansii ne conditioneaza, in functie de timpul lor liber, dar si de banii pe care i-ar putea incasa…Tot cu banii din taxa de ecarisaj as vrea sa extindem capacitatea celor doua padocuri”.

Desi Dumitru Nicolae nu crede ca pana la sfarsitul acestui an se vor face, „…pana la sfarsitul mandatului meu se va realiza tot”, spune primarul. Asta nu inseamna ca noi, galatenii, nu putem face nimic – putina toleranta, atat ne trebuie ca sa fim oameni cu animalele. Macar de ziua lor.

Cati caini sunt pe strazi?

Potrivit estimarilor facute de autoritati, in prezent, pe strazile municipiului ar trai in jur de 7.000 de animale fara stapan, in special caini vagabonzi. Totusi, estimari neoficiale ale ONG-urile spun ca in Galati ar trai 50.000 de caini.

Fara o situatie clara, adevarul ramane necunoscut. Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al primariei Galati, Nicoleta Manole, „…cainii sunt capturati si dusi la cele doua padocuri.

„Pentru toti se aplica legea; ei pot fi revendicati de cetatenii care isi asuma responsabilitatea pentru ei, iar daca, in sapte zile, cainii nu sunt adoptati, sunt eutanasiati”.

„Lunar, serviciul de ecarisaj de la Ecosal captureaza in jur de 1.000 de cani de pe strazi”. Cum ar veni, intr-o saptamana ar putea sa dispara toti?

spot_img

Ultimele știri