Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Viata Libera Galati: Prea putini comisari de mediu

* Confirma si ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi

Aflat la Galati, acum cateva zile, pret de doua ore, domnul ministru a avut amabilitatea de a raspunde, pe scurt, la cateva dintre intrebarile noastre.
‑ Colectarea selectiva a deseurilor merge foarte greoi, chiar la un an si jumatate de cand suntem stat membru UE. Care este situatia Romaniei si ce termene avem?
‑ La Galati merge destul de greu, intr‑adevar. Sper ca si prezenta mea aici sa schimbe aceasta maniera, sa se puna la dispozitia oamenilor infrastructura necesara. Noi trebuie sa incepem colectarea selectiva a deseurilor cam de anul acesta si sa dureze pana in 2017. La ora actuala, in 86 de orase deseurile se colecteaza selectiv in totalitate sau doar intr‑o parte dintre cartiere.
‑ Referitor la aplicarea sanctiunilor pentru abateri de la legea mediului, comisarii de mediu sunt putini, ocupati mai mult cu hartiile. Aveti vreun proiect de redimensionare a organigramei?
‑ Da, din pacate, comisarii sunt putini la nivel national si ar fi un vis sa avem echipe duble sau triple, dar la ora actuala nu vad posibil acest lucru. Trebuie insa sa tinem cont si de un alt lucru: autoritatile locale au tot atatea responsabilitati pe politie de mediu ca si garda de mediu. Exista, la nivel local, politia comunitara care are afective mult mai mari si atributii similare cu ale comisarilor de mediu.
‑ Cum comentati situatia din cadrul Garzii Nationale de Mediu. De ce s‑au desfiintat regionalele? Erau create pe structura euroregiunilor, totusi.
‑ Pentru ca era bine sa se desfiinteze, era inutila. Nu conteaza, la control, controlezi. Nu este vorba despre o agentie care sa reglementeze, sa autorizeze ceva. Din punct de vedere al controlului nu exista proiecte regionale, exista proiecte legate de kilometri patrati.
‑ Exista un proiect de unificare a structurilor de mediu din teritoriu sau de trecerea lor in subordinea autoritatilor locale. In ce stadiu se afla?
‑ Este deocamdata o dezbatere, acum dezvoltam Cartea alba a descentralizarii, care, pe urmatorii patru ani, sa ne dea o harta despre cum ar trebui sa eficientizam structurile noastre. Si aceasta posibilitate intra, dar vorbim de patru ani si de un proiect de viitor. Eu cred ca in patru ani de zile autoritatile locale vor fi mult mai responsabile. Exista tendinta in directia aceasta si deja se vede mai multa implicare.

spot_img

Ultimele știri