Viata Libera Galati: Poluarea se plateste, dar…

In ultimii ani, combinatul siderurgic galatean a platit la bugetul local al municipiului Galati sume colosale, sub forma de impozite si taxe. Putini stiu insa ca, anual, dincolo de consistentele impozite pe teren, cladiri si alte mijloace, ArcelorMittal plateste o taxa de poluare, cea pe 2008 ajungand la ametitoarea suma de 6.300.000 de lei (63 de miliarde de lei vechi), in vreme ce restul agentilor economici poluatori platesc intre 321 de lei si 3.465 de lei. Lasand la o parte faptul ca reprezinta un mister total criteriile care au stat la baza stabilirii cuantumului acestei taxe, ne‑am putea bucura ca o asemenea suma ajunge la bugetul local.
Numai ca, cel putin pana acum, doar o parte s‑a intors in oras sub forma de iarba si copaci, care sa atenueze cat de cat impactul noxelor de la combinat.

"Noi platim!"

"In 2007, am platit 60 de miliarde de lei, in 2008 taxa de mediu este de 63 de miliarde de lei. ArcelorMittal Galati plateste toate taxele si impozitele, nu comentam legile si hotararile de consiliu local," a precizat, pentru "Viata libera", Dorian Dumitrescu, purtatorul de cuvant al combinatului.
Conform Hotararii Consiliului Local nr. 579/2006, privind stabilirea impozitelor si taxelor locale, ArcelorMittal Galati trebuia sa vireze la bugetul local in 2007 nu mai putin de 60 de miliarde de lei vechi cu titlu de taxa locala pentru activitate cu impact asupra mediului, mai exact "activitate de metalurgie, siderurgie practicata de intreprinderile foarte mari". Aceasta este suma platita numai de combinat, dar la ea se adauga si taxele (mici, dar multe) platite de ceilalti poluatori galateni. In 2008, toate taxele au crescut, inclusiv cea de mediu, combinatul urmand sa plateasca 6.300.000 de lei (potrivit HCL 526/2007).

Zgarciti cu mediul

Sume mult mai mici au fost insa investite in proiecte de protectie a mediului, in perdele de protectie la "granita" cu combinatul, de exemplu. Nicoleta Manole, purtator de cuvant al Primariei Galati, ne‑a declarat ca in 2007 s‑au alocat 40 de miliarde de lei pentru tot ce tine de spatii verzi, inclusiv activitatile de intretinere (in toata aceasta activitate fiind implicati Administrarea Domeniului Public, Ecosal si RER Ecologic Service), iar in acest an suma alocata este de 84 de miliarde de lei. "In 2007, s‑au plantat 83.391 de arbusti si 855 de arbori, iar in acest an planul primariei prevede plantarea a 128.285 de arbusti, 1.783 de copaci de diferite specii si 100.000 de puieti de salcam", a adaugat Nicoleta Manole.

Bani multi, dar si treburi multe

Despre "defalcarea" sumelor alocate, Eduard Grosu, directorul ADP, ne‑a declarat: "Conform bugetului pe 2008, ADP a primit ca subventie 53 de miliarde de lei, dar din acesti bani trebuie sa ne ocupam pe langa spatiile verzi, si de alte cheltuieli legate de intretinerea Stadionului Dunarea, a Patinoarului, a cimitirelor si asa mai departe. Am primit mai multi bani decat anul trecut si incercam sa facem mai multe, dar e destul de greu. Am plantat in primavara 30.000 de puieti de salcam, atat am reusit, si cu sprijinul elevilor din scoli si licee, care deruleaza fel de fel de programe de protectie a mediului si ne‑au ajutat la plantare. Speram sa reusim in toamna sa terminam."

Pentru mai multe informatii viziteaza Viata Libera Galati

spot_img

Ultimele știri