Viata Libera Galati: Poluarea de la Schela a fost elucidata

Dupa cum „Viata libera” scria in urma cu cateva saptamani, in comuna Schela a fost identificata o poluare cu deseuri provenind de la fabrica de ulei Prutul din Galati.

In urma unei informatii primite de la locuitorii comunei, comisarii Garzii de Mediu au descoperit ca intr-o incinta din pamant (se pare ca este vorba despre un fost poligon al garzilor patriotice, devenit apoi batal improvizat pentru depunerea de deseuri petroliere) a fost aruncata o cantitate de deseuri de circa 20-25 de tone, provenind din fluxul de fabricatie a uleiului de floarea-soarelui.

Ancheta – la final

Comisarul sef al Comisariatului Garzii de Mediu Galati, Ion Drugan, ne-a declarat, ieri, ca ancheta a ajuns la final. „O echipa a Garzii de Mediu s-a deplasat la fata locului imediat si a identificat persoanele responsabile de poluare. S-a dispus sistarea oricaror operatiuni si s-au prelevat probe pentru analiza. Dupa prelucrarea probelor, s-a demonstrat ca deseurile sunt periculoase pentru mediu si s-a dispus curatarea zonei, pe cheltuiala poluatorului”.

„S-a dispus amendarea societatii Prutul cu 7.500 de lei. De asemenea, primarul de la Schela, Iacov Barceanu, a fost amendat cu 7.500 de lei, deoarece din cercetari a rezultat ca acesta si-a dat acordul verbal pentru depozitarea deseurilor pe raza comunei”, ne-a declarat Drugan.

Potrivit analizelor, deseurile au o alcalinitate ridicata (ce poate afecta destul de grav apa si solul) si contin depasiri mari ale valorilor legale maxim admise la o serie de indicatori. Astfel, la acizi grasi depasirea este 917 ori (!),la detergenti sintetici – de 71 de ori, iar la consumul chimic de oxigen – de 28 de ori.

Avalansa de sesizari

Comisarul sef s-a aratat stupefiat de valul de reclamatii legat de acest caz. „De la inceputul anchetei si pana in prezent au fost trimise numeroase sesizari la toate institutiile statului, fiind acuzati ca nu dorim sa rezolvam cazul. Uitati ca l-am rezolvat! Noi zicem ca am facut-o cu operativitate, date fiind prevederile legale. Nu puteam lua masuri in pripa, fara a sti ce substante sunt depozitate acolo. Fara un buletin de analize cu girul unui laborator autorizat, riscam ca masurile noastre sa fie atacate in justitie si sa pierdem”, a mai spus Drugan.

Mentionam, in final, ca cele 24 de tone de deseuri vor fi ridicate de la Schela in zilele ce urmeaza si vor fi trimise la o firma specializata, pentru a fi distruse. De altfel, ele nici nu ar fi trebuit sa ajunga acolo, dar disparitia fabricilor de sapun din Romania (mari consumatoare de astfel de deseuri) a lasat fabrica Prutul fara prea multe variante de a scapa sub-produsele rezultate de la fabricarea uleiului.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri