Viata Libera Galati: MAI MULT VERDE DECAT SE VEDE

Ultimele calcule ale Primariei Galati spun ca avem de zece ori mai multa verdeata decat anul trecut.Daca din statisticile de pana acum reiesea ca fiecarui galatean ii revin 2,67 de metri patrati, mai nou avem 24,6 metri patrati. Cand vine vorba de extinderi, terenul nu este spatiu verde, cand trebuie raportata o "realizare" depasim normele.

La inceputul acestui an, Primaria Galati a inaintat Prefecturii un Program privind amenajarea si intretinerea zonelor verzi pe domeniul public al municipiului Galati pentru 2008 2013. Cu alte cuvinte, un document care cuprinde cam ce au de gand sa faca autoritatile locale pentru cei 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, pe care sunt obligate sa le asigure pana in 2013, potrivit Ordonantei de Urgenta nr.114/2007.

Astfel, dupa ultimele calcule, fiecarui locuitor al municipiului Galati ii revin, in anul de gratie 2008, nu 2,67 metri patrati de spatiu verde, ci nici mai mult nici mai putin de 24,6 metri patrati. "Calculul s a facut in baza datelor obtinute de la Directia Judeteana de Statistica si de la Directia Gestiunea Patrimoniului, ne a explicat Laurentiu Jalba, director al Directiei Tehnice din cadrul Primariei Galati.

Astfel, in 2007, in municipiul Galati erau 7.221.900 de metri patrati de spatiu verde, iar populatia a fost 293.523 de locuitori. De aici au rezultat cei 24,6 metri patrati pe cap de locuitor. S au avut in vedere situatii mai vechi, inca lucram la inventarul spatiilor verzi cerut prin Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane."

Date vechi care suna bine

Dar de unde avem totusi 722 de hectare de spatiu verde, care a iesit la socoteala Directiei Gestiunea Patimoniului? "S a raportat probabil ceea ce ar fi trebuit sa fie spatiu verde prin proiectare, dar care s a degradat in timp. Vorbim de niste date mai vechi, rezultat al muncii mai multor servicii de a lungul timpului, nu numai al Directiei Gestiunea Patrimoniului. In aceasta suprafata intra cu siguranta si spatiile dintre blocuri, in afara spatiilor verzi pe care le cunoastem foarte bine, cum ar fi parcurile si peluzele stradale," ne a declarat Lucia Dan, sef serviciu in cadrul Directiei Gestiunea Patrimoniului.

Tinand cont de acest lucru, cand vom avea si registrul (actualizat!) al spatiilor verzi, vom vedea diferenta de cifre, care nu reprezinta altceva decat dimensiunea extinderii haotice din ultimii ani, cand am "castigat" suprafete enorme de beton (garaje si constructii fel de fel) in schimbul ierbii.

Sa se demonstreze!

Cat priveste pozitia autoritatilor de mediu, aceasta ramane neschimbata. "Cred ca au luat in calcul si Padurea Garboavele daca a iesit aceasta suprafata, ne a declarat Mihai Turcu, directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Galati. Sau poate a scazut numarul de locuitori. Sa fim seriosi. Sa se arate pe Planul Urbanistic General unde sunt aceste suprafete. Am terminat cu Faleza Superioara, la iesirea din oras spatiul verde a fost ocupat de hipermarket uri. Unde pot fi printre blocuri 722 de hectare, adica mai bine de jumatate din suprafata combinatului? Cand spuneam celor din Primarie sa nu mai elibereze certificate de urbanism pentru extinderi la parter de bloc mi se spunea mereu ca sunt impotriva dezvoltarii orasului. Acum de unde aceasta suprafata daca am miscorat spatiul verde an de an? Pana nu demonstreaza Primaria, cu degetul pe harta, ca realitatea este alta, Agentia de Protectia Mediului va folosi la Rapoartele privind starea mediului aceleasi date ca si pana acum: avem doi metri patrati pe cap de locuitor."

Padurea Garboavele nu a fost luata in calcul la stabilirea acestei proportii, cert este ca am iesit numai bine pentru un oras european. Adica fix pe media de spatiu verde din Europa 25 de metri patrati, dar si mult peste media din Romania, de 18 metri patrati. In conditile in care, la Galati, numai anul trecut s au taiat 1.459 de arbori si s au plantat doar 855…

Pentru mai multe informatii vizitati Viata Libera Galati

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri