Viata Libera Galati: Codrul moare, dar nu se preda

Evident, articolul "Nu poti planta ca‑n codru", aparut in "Viata libera" de luni, 21 iulie, a provocat reactii. Pe de o parte, am primit numeroase mesaje de aprobare si de incurajare de la galateni, care cred ca salvarea mediului inconjurator este legata ombilical de protejarea padurilor si ca procedurile de aprobare a impaduririi ar trebui mult simplificate. Pe de alta parte, insa, ni s‑a atras atentia ca nu am delimitat clar responsabilitatile celor implicati in operatiunile de defrisari si/sau plantari de padure. Iata ca revenim, pentru a clarifica lucrurile.

"Silvic" – un termen care poate crea confuzii

In articolul mentionat, faceam referire, atunci cand vorbeam de partea responsabila de defrisari si plantari de padure, la o institutie pe care o denumeam generic "Silvic". Ei bine, trebuie sa clarificam faptul ca la amintitul apelativ generic "percuteaza" doua institutii distincte: Directia Silvica a judetului (care gestioneaza padurea statului) si Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV ‑ cu sediul la Focsani; raspunde de toate avizarile si aprobarile pentru defrisare, exploatare, replantare etc).

Inginerul Corneliu Anghel, directorul Directiei Silvice Galati, a tinut sa precizeze ca institutia pe care o conduce nu are nicio atributiune pe partea de autorizari, deci nu poate fi subiectul articolului nostru. Lucru cat se poate de corect de altfel.

In schimb, Corneliu Anghel a refuzat sa comenteze restul problemelor semnalate: "Sunt probleme care tin de ITRSV, nu de noi. In principiu, pentru a lucra in regim silvic trebuie indeplinite o serie de criterii, iar ITRSV raspunde de asta. Nu consider ca este de competenta noastra, a Directiei Silvice, sa evaluam munca ITRSV".

In rest, ramane cum am stabilit

In afara de delimitarea responsabilitatii institutionale la nivel administrarii fondului forestier, nimic nou pe frontul luptei dintre codru si drujba. Padurea se taie in continuare ca la balamuc, mafia padurilor e mai vioaie ca oricand, iar plantarile de padure sunt putine si obstructionate de birocratie. Fix ce scriam in articolul de la care a pornit controversa. Insa despre toate acestea (si despre altele) vom reveni in scurta vreme, cu detalii socante. O sa vedeti cum codrul moare, chiar daca nu se preda…

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri