151 de masuri pentru aer, 37 pentru apa, 113 pentru sol – 301 masuri in total, evaluate, la aceasta data (neoficial), la aproximativ 400 de milioane de dolari. Acesta este angajamentul de mediu pe care l-a facut combinatul siderurgic ArcelorMittal pentru urmatorii sapte ani, cu toate ca mai sunt neindeplinite sapte masuri din vechiul program de conformare, care a expirat la jumatatea lunii martie a acestui an. Cel mai mare combinat siderurgic din tara, care se intinde pe o suprafata de aproape 1.600 de hectare, din care "cresc" peste 200 de cosuri fumegand, a obtinut autorizatia integrata de mediu � cea mai complexa din tara – pe 30 octombrie 2007. Intr-un "roman" de 659 de pagini, combinatul s-a angajat sa se conformeze Directivei 96/61/CE privind controlul integrat al poluarii, avand pentru asta la dispozitie si o perioada de tranzitie, pina in 2014.
Reducerea emisiilor din aer – tinta principala
"Investitiile cele mai importante sunt concentrate pe aria productiei primare, in special pentru reducerea emisiilor din aer, ne-a declarat, in exclusivitate, Augustine Kochuparampil, directorul general al ArcelorMittal Galati. Obiectivul este reducerea cantitatii de praf din aer sub limitele legale. Dar avem, de asemenea, proiecte importante pentru apa. Dupa cum bine stiti, sunt noi reguli impuse de lege privind monitorizarea indicatorilor de apa uzata "la sursa" si nu in locul unde apa folosita este deversata in apele naturale. Toate proiectele sunt importante pentru ca fiecare dintre acestea trebuie sa reduca nivelul factorilor poluatori."Uzina Cocso-Chimica, Uzina Aglomerari Furnale, Uzina Otelarii Refractare, Uzina de Lamintate Plate � toate au de facut o sumedenie de investitii in instalatii care sa reduca in special emisiile difuze si emisiile de pulberi la cos. Iar tintele propuse sunt de-a dreptul spectaculoase. La bateriile de cocsificare, de exemplu, emisiile la cos ar trebui sa se reduca de la 80 mg/Nmc la 50 mg/Nmc, iar la electrofiltrele de la masinile de aglomerare chiar de la 100 mg/Nmc la 30mg/Nmc.
Masura poluarii de azi
Cat despre gazele arse de la furnale, tintele de reducere propuse dau masura poluarii actuale.
Cantitatea de monoxid de carbon la Furnalul 4 va trebui miscorata de la 1200 mg/Nmc la 50 mg/Nmc, iar la Furnalul 5 de la 1.300 mg/Nmc la 50 mg/Nmc. Si la Fabricile de var 1 si 2, emisiile la cos de la cuptoarele rotative trebuie reduse de pana la cinci ori. Si in ceea ce priveste calitatea apelor uzate evacuate se vrea reducerea cantitatii de sulfuri, cianuri si suspensii solide, multe alte masuri, vizand prevenirea poluarii solului cu substante amoniacale, acide etc, mai multe uzine avind in plan implementarea de programe de urmarire, intretinere si verificare a tuturor structurilor subterane de unde pot aparea scurgeri necontrolate.
Bateriile de cocsificare vor fi modernizate
Desi in numeroase randuri s-a spus ca bateriile de cocsificare sunt prea vechi pentru a putea sa atinga limitele impuse si se vor construi altele moderne, actulul program de conformare prevede pentru bateriile 2, 3, 4, 5 "aplicarea tehnologiei Microwall de aducere a cuptoarelor de cocsificare in parametri tehnologici". Augustine Kochuparampil explica: "Microwall este o tehnologie moderna pentru sudura ceramica a peretilor cuptoarelor de la bateriile de cocsificare. Sudura se face la 800 de grade Celsius. Aceasta tehnologie de sudare se foloseste pentru acele zone unde pot aparea fisuri, iar gazul de cocs ar putea ajunge din zona de cocsificare in zona de incalzire. Acest fenomen ar insemna atat o pierdere energetica, cat si o cantitate mai mare de gaz de cocs, care ar fi emis in atmosfera. Aplicand, asadar, noua tehnologie, putem actiona rapid pentru umplerea fisurilor si stoparea scurgerilor de gaz."
Bateria de cocsificare nr. 1 urmeaza a fi demolata in perioada urmatoare si se va construi una de doua ori mai mare, care va beneficia de cea mai avansata tenologie. Cel putin asa s-a spus la conferinta de presa prilejuita de inmanarea autorizatiei integrate de mediu. Cat priveste UCC2, aceasta va fi dezafectata.
Si perdeaua de protectie?
Potrivit aceluiasi plan de actiuni, ArcelorMittal se angajeaza sa extinda perdelele de protectie impotriva poluarii si sa amenajeze spatii verzi, pana in 2011 urmand sa se amenajeze nu mai putin de 70 de hectare in acest sens, 10 ha fiind promisiunea pe 2007. "Aceste plantari sunt si vor fi, pentru noi, o prioritate a viitorului apropiat si a anilor urmatori. Un nou concept va fi aplicat in privinta plantarilor. Vom pune un numar semnificativ de copaci si am cerut sprijin profesionist din partea expertilor, care ne vor spune ce tip de arbori sa punem, in functie de climat, sol si specificitatile locale. Vom face public, in curand, acest proiect, care va fi lansat in urmatoarele saptamani," a adaugat directorul general al combinatului.
Din vina tehnicii avansate…
Potrivit Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Galati, din vechiul program de conformare al ArcelorMittal, valabil pana la jumatatea lunii martie a acestui an, mai sunt restante sapte masuri, ultima urmand sa fie realizata tocmai la sfarsitul anului 2008. Carmen Sandu, directorul executiv al ARPM, a precizat ca "aceste date au fost convenite cu reprezentantii Comisariatului General al Garzii Nationale de Mediu. Decalarea a fost solicitata, deoarece la momentul obtinerii Autorizatiei de Mediu nr. 230 din martie 2002, masurile nu au tinut cont de prevederile BAT/BREF (cele mai bune tehnici disponibile), iar la momentul la care s-a pus problema implementarii acestor masuri s-a constatat ca tehnologia respectiva nu era conform prevederilor europene."