Veniturile Romsilva din vanatoare au depasit 3,5 milioane de euro, in 2007

Actiunile de vanatoare si exporturile de fazani si iepuri vii au adus Regiei Nationale a Padurilor /RNP/ – Romsilva venituri de peste 3,5 milioane de euro, in 2007, a declarat directorul comercial al RNP, Cristian Apostol.

"Am obtinut 2,5 milioane de euro numai din actiuni de vanatoare cu vanatori romani si straini si din vanzarea de trofee, iar restul veniturilor au provenit din exporturile de fazani si iepuri vii", a spus directorul comercial al RNP.

Acesta a precizat ca veniturile au fost constate in ultimii ani pe acest sector de activitate, dupa uniformizarea tarifelor de vanatoare, acestea fiind identice atat pentru vanatorii romani, cat si pentru cei straini.

Potrivit directorului Romsilva, in 2007 au mers foarte bine exporturile de fazani vii, care au fost intrerupte din cauza aparitiei gripei aviare in anii 2005-2006, dar si cele de iepuri vii. Estimarile privind exporturile de astfel de produse in 2007 sunt la ora actuala de 100.000 de fazani vii si circa 7.000 de urechiati.

In 2007, si cele 38 de pastravarii ale Romsilva au rotunjit veniturile cu circa 3 milioane de euro, productia totala fiind de 780 de tone."Pe acest segment am inregistrat o rata a profitului de 6 la suta, in scadere din cauza investitiilor pe care le-am realizat la doua pastravarii unde a fost redusa si productia cu circa 70 de tone", a explicat Apostol.

Directorul RNP a precizat ca acest sector are un potential deosebit, dar necesita investitii semnificative pentru a aduce pastravariile la standarde europene. "Avem nevoie de investitii de vreo 30 milioane de euro pentru a reusi sa modernizam pastravariile si sa le aducem la standarde europene. Acesti bani pot fi obtinuti din fondurile europene pe pescuit si acvacultura, dar numai daca facem parteneriate cu sectorul privat, deoarece companiile de stat – asa cum este si RNP – nu sunt eligibile pentru banii europeni", a spus Cristian Apostol.

Romsilva intentioneaza sa demareze procedura de intocmire a unor proiecte in parteneriat cu sectorul privat, pe 15-20 de ani. "In aceste conditii vom putea lua bani europeni pentru efectuarea investitiilor in sector, le aducem la standarde europene, iar aceste pastravarii raman in continuare ale regiei, doar ca profitul se imparte intre parteneri", a subliniat directorul RNP.

Romsilva gospodareste fauna apelor de munte avand in gestionare 18.192 km de ape curgatoare si lacuri cu o suprafata de 12.068 hectare. De asemenea, Romsilva detine 6.203,7 hectare din fondul cinegetic, cea mai mare suprafata, 69,8 la suta, fiind administrata de Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi – 15.278 hectare. Alti administratori ai fondului cinegetic sunt unitatile de invatamant si cercetare cu profil silvic – 114,8 hectare si alte unitati cu activitate in domeniul cinegetic – 283,4 hectare.

Suprafata totala a fondului cinegetic – 21.880 hectare- reprezinta aproximativ 92 la suta din suprafata fondului funciar total din Romania.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri