Cercetatorii americani au descoperit ca vaporii de apa din atmosfera terestra contribuie la incalzirea globala. Vaporii de apa sunt recunoscuti ca fiind cel mai abundent gaz cu efect de sera din atmosfera terestra, dar contributia lor la incalzirea globala a fost abia recent dezbatuta, informeaza Science Daily.
Pe baza unor date colectate recent de la satelitii NASA, cercetatorii au confirmat cu exactitate efectul de retinere a caldurii pe care il are apa din atmosfera, validand rolul critic al gazului in schimbarea climatica. Andrew Dessler de la Unversitatea A&M din Texas au demonstrat ca efectul de incalzire al vaporilor de apa este suficient de intens incat sa dubleze amenintarea incalzirii climatice cauzata de emisiile de dioxid de carbon din atmosfera.
Echipa de cercetare a folosit datele obtinute de la satelitii NASA pentru a masura cu precizie umiditatea primilor 15 kilometri de atmosfera terestra. Informatiile au fost corelate cu observarile schimbarilor temperaturii globale, permitandu-le cercetatorilor sa realizeze o imagine clara a interactiunii dintre vaporii de apa, dioxidul de carbon si alte gaze care incing atmosfera.
"Toata lumea stie ca daca adaugi dioxid de carbon in atmosfera, rezultatul va fi incalzirea acesteia. Dar intrebarea este cat de intensa este incalzirea?", a spus Dessler.
Cresterea cantitatii vaporilor de apa conduce la incalzirea temperaturilor urmand ca mai multi vapori de apa sa fie absorbiti in aer. Incalzirea si absorbtia apei se dezvolta intr-un sistem spirala.