Vânează resurse limitate de Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice

De Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice, ne reamintim o provocare globală: 14 milioane de tone de DEEE anual care trebuiesc colectate si reciclate responsabil.

În fiecare an, la nivel mondial, aproximativ 14 milioane de tone de deșeuri electrice și electronice ajung să fie aruncate împreună cu gunoiul menajer, pierzându-se astfel materii prime valoroase, precum aluminiu, cupru, și zinc, conform unei statistici Eurostat.

Aceste materiale sunt nu doar scumpe, ci și resurse limitate, a căror extracție are un impact semnificativ asupra mediului.

Cantitatea de echipamente electrice și electronice puse pe piață în UE a crescut de la 7,6 milioane de tone în 2012, la 13,5 milioane de tone în 2021.

Totalul echipamentelor electrice și electronice colectate a crescut de la 3 milioane de tone în 2012 la 4,9 milioane de tone în 2021.

În 2021 s-au colectat în medie 11 kg deșeuri provenind de la echipamente electrice și electronice pe cap de locuitor în UE.

Conform raportului Global E-Waste Monitor 2024, România a generat aproximativ 250 de milioane de kilograme de deșeuri electronice, cu 13 kilograme per cap de locuitor, reușind să colecteze și să recicleze 71.5 milioane de kilograme în anul 2022.

Infografic E-waste Status Europa 2022, ©E-Waste Monitor 2024
Infografic E-waste Status Europa 2022, ©E-Waste Monitor 2024

Vânătoare de DEEE-uri
WEEE Forum invită publicul larg la acțiune – „Participă la vânătoarea de deșeuri electrice! Recuperează-le, reciclează-le și dă-le o nouă viață!”. Ecotic, organizația producătorilor și importatorilor DEEE din România anunță o serie de evenimente sub umbrela acestei campanii.

În fiecare an, pe 14 octombrie, organizații din întreaga lume subliniază importanța reciclării corecte a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Campania, inițiată de WEEE Forum și partenerii săi, se concentrează pe conștientizarea publicului cu privire la necesitatea colectării și reciclării acestor deșeuri pentru a reduce amprenta de carbon și a salva resurse critice.

Sub sloganul de anul acesta, organizaţia își propune să convingă publicul să-și adune dispozitivele electrice vechi, să le predea spre reciclare și, astfel, să reducă risipa.

Multe dintre aceste aparate zac uitate prin sertare sau cutii, depozitate cu gândul că „poate le vom folosi din nou” – dar realitatea este că, deseori, aceste obiecte nu mai sunt utilizate niciodată.

În România, organizația producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) ECOTIC organizează o serie de acțiuni dedicate Zilei Internaționale a Deșeurilor Electrice, care includ:

  1. Eveniment aniversar de 10 ani de la înființarea Caravanei ECOTIC: Caravana se va afla în parcarea de la Piața Alba Iulia, București, între 14 și 18 octombrie, unde elevii și cetățenii vor putea vizita muzeul mobil al deșeurilor electrice și electronice, învățând despre importanța reciclării.
  2. Campanii locale de colectare: ECOTIC desfășoară campanii în Brașov, Buftea, Joița, Galați, Botoșani și alte localități din județul Prahova.
  3. Vizita producătorilor la fabrica de reciclare GreenWEEE Buzău: Această vizită va ajuta companiile partenere să înțeleagă mai bine procesul de reciclare și să se asigure că materialele ajung într-un loc potrivit.
  4. Campanii în cadrul companiilor: Organizate pentru a stimula angajații să recicleze echipamentele electrice vechi din birouri sau de acasă.
Foto: Claudia, predare DEEE România, ©Ecotic
Foto: Claudia, predare DEEE România, ©Ecotic

Cazul Claudiei – De la obicei la responsabilitate

În cadrul campaniei de promovare a Zilei Internaționale a Deșeurilor Electrice, ECOTIC a filmat o serie de interviuri la puncte de colectare.

Una dintre persoanele intervievate este Claudia, care predă regulat electronicele vechi la punctul de colectare municipal.

Claudia a povestit despre motivația ei de a face acest lucru: consideră că este un obicei pe care toți ar trebui să-l avem, pentru a contribui la un viitor mai verde și mai sănătos.

„Mi se pare un lucru absolut firesc să predai deșeurile electrice și electronice spre reciclare. E ceva ce toată lumea ar trebui să facă. Am adus, de fapt, mai multe electrice vechi astăzi pentru reciclare. Și cred că este util din două perspective. Una pentru că nu mai creăm gunoi, iar a două perspectivă este faptul că sunt foarte multe materiale care pot fi reciclate din echipamente așa că este o faptă bună, nu?” – a transmis Claudia.

Povestea ei, precum și alte mărturii ale unor persoane intervievate național și internațional sunt disponibile într-un videoclip realizat de ECOTIC pentru campanie.

De ce este important să reciclăm DEEE?

Reciclarea echipamentelor electrice și electronice:

  • reduce amprenta de carbon – reducerea producției noi de materiale prime scade emisiile de CO2 și alte gaze cu efect de seră;
  • salvează resursele naturale – multe dintre materialele utilizate în producția de echipamente electronice sunt limitate și au un impact major asupra mediului;
  • evită un surplus de poluare – deșeurile electronice conțin substanțe periculoase pentru mediu și sănătate, cum ar fi plumbul, mercurul și cadmiul. Reciclarea corectă previne contaminarea solului și a apelor subterane.

Cum te poți alătura Zilei Internaționale a Deșeurilor Electrice?

1. Împreună cu compania ta
Alăturați-vă activităților din 14 octombrie: orice activități de conștientizare legate de deșeurile electrice sunt binevenite. Acestea pot imagini promovate pe rețelele sociale, campanii TV și radio, campanii de colectare deșeuri electrice în oraș sau școală sau chiar spectacole artistice.

Vezi videoclipul activităților de anul trecut pentru inspirație.

Înregistrați-vă compania: Toate organizațiile sau companiile preocupate de problematica deșeurilor electronice și care doresc să participe activ la diseminarea importanței colectării separate a acestor deșeuri, sunt invitate să se înregistreze aici și să devină participanți oficiali, câștigând vizibilitate pe pagina Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice.

2. În plan individual:
Participă la competiția de pe social media: trimite o poză cu electronicele tale stricate din sertarul tău și arată-ne unde le-ai predat spre reciclare pentru a avea șansa de a câștiga un bilet de tren pentru a călători prin Europa!

Găsiți mai multe informații aici.

Detalii competiție:

  • Fă o poză cu sertarul de deșeuri electronice și posteaz-o pe rețelele tale de socializare (Facebook, LinkedIn, X, Instagram sau oricare altul). Asigură-te că postarea este publică și poate fi distribuită.
  • Folosește #ewastehunt #junkdrawer #ewasteday.
  • Verifică aici cel mai apropiat punct de colectare a deșeurilor electronice și introdu aceste informații în postarea ta pentru a le arăta urmăritorilor tăi pașii practici pe care tu îi faci pentru a scăpa de deșeurile electrice. Poți explica și de ce ai făcut-o.
  • Predă electronicele la punctul de colectare pe care l-ai ales.
  • Completează formularul de înscriere la concurs disponibil pe pagina WEEE Forum.
  • Mai multe detalii despre concurs aici.

Te poți alătura activităților din săptămâna 14- 18 octombrie împreună cu compania ta, iar individual poți participa la competiția de pe social media.

#ziuadeseurilorelectrice #reciclareresponsabila #deseurielectronice #reciclareDEEE #WEEForum #Ecotic #concurs #gogreen #electronicwaste #greenplanet #circulareconomy #ewasteday #sustainableresources #recycleresponsibly

spot_img

Ultimele știri