Ursii polari care esueaza pe tarmurile Islandei trebuie impuscati si nu mutati intr-un mediu sigur, aceasta a fost decizia luata ieri de comisia competenta in cazul celor doi ursi polari care au fost dusi de ape din Groenlanda pana pe coasta de nord a Islandei, informeaza Earth Times. Decizia a urmat controversei dintre ecologisti si vanatori dupa ce cei doi ursi esuati in Islanda in primavara si vara aceasta au fost impuscati.
Argumentul sefului comisiei, Hjalti Gudmundsson, a fost ca ursii reprezentau un pericol pentru locuitorii din Islanda. Acesta a mai adaugat ca ursii polari nu sunt o specie pe cale de disparitie in Groenlanda.
Alti factori luati in considerare au fost costul transportarii ursilor inapoi in Groenlanda sau intr-o gradina zoologica.
Grupari ecologiste si de protectia animalelor au protestat dupa uciderea celor doi ursi, ceea ce a determinat infiintarea unei comisii care sa decida procedura de urmat in acesta cazuri.
Ursii fusesera purtati de ape din Groenlanda pana in Islanda, pe o distanta de sute de kilometri. Primul a fost impuscat imediat ce a fost depistat. Al doilea, denumit Ofeig de presa, ceea ce inseamna in islandeza ca nu poate fi ucis pe teritoriul tarii, a fost impuscat dupa ce tentativa de a-l anestezia a esuat si animalul a inceput sa alerge fara control, speriind un grup de reporteri.
Un incident similar a avut loc in 1993, cand un urs polar esuat pe tarmul islandez a fost la randul lui impuscat.