Uniunea Europeana isi pune sperantele in conferinta de la Bali

Stavros Dimas, Comisarul european pentru Mediu, a exprimat inca o data sprijinul Uniunii Europene pentru gasirea unui consens la Bali, necesar pentru inceperea negocierilor care vor pune bazele succesorului Protocolului de la Kyoto.

Comisarul a subliniat faptul ca este vital ca aceasta negociere sa se incheie pana in 2009 pentru a permite tarilor sa-l ratifice inainte de 2012 cand expira Protocolul de la Kyoto. "Pentru reusita acestor negocieri este esential sa existe o viziune comuna asupra obiectivelor pe care viitorul acord trebuie sa le indeplineasca. Pentru Uniunea Europeana principalul scop este limitarea incalzirii globale la maxim 2 grade centi-grade peste nivelul temperaturii din perioada pre-industriala" a adaugat Comisarul.

Un asemenea obiectiv necesita reducerea cu 50% a nivelului din 1990 a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050. In ciuda dificultatilor majore pe care le ridica aceasta tinta, utilizarea energiilor curate si accesibile este unul din mijloacele prin care ea poate fi atinsa.

In discursul sustinut cu ocazia Consiliului de la Lisabona, Stravros Dimas a sustinut cel mai nou raport realizat de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) care arata foarte clar ca in lipsa unor masuri rapide si eficiente luate la nivel unitar, incalzirea globala va avea consecinte grave pe termen lung.

IPCC sustine ca pe parcursul acestui secol temperatura medie la nivel global va creste cu 1,8 pana la 4 grade Celsius. Comisarul insista asupra ideii ca datoria generatiei prezente este sa previna ca scenariile unui viitor dezastruos sa devina realitate. Acesta a fost si mesajul pe care comitetul Nobel l-a transmis prin inmanarea celui mai valoros premiu lui Al Gore si IPCC-ului pentru activitatea de mediatizare si cercetare a schimbarilor climatice.

Costurile acestor solutii nu adauga decat 0,12% la GDP global pe an in timp ce ignorarea schimbarilor climatice va adauga in fiecare an costuri cuprinse intre 5 si 20% la GDP global."Sa nu uitam ca aceasta provocare majora este si o oportunitate majora pentru inovatii care pot stimula cresterea economica, dezvoltarea durabila si implementarea strategiei de la Lisabona", a adaugat Stavros Dimas.

Comisarul a facut de asemenea publice elementele pe care UE le considera esentiale pentru eficienta si reusita negocierilor de la Bali.

Prima masura necesara o constituie reducerea substantiala si obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de sera de care sunt responsabile tarile dezvoltate. Este nevoie de o diminuare de macar 30% a nivelurilor din 1990 pana in 2020.

Un alt element esential vizeaza ajutorul tehnologic si financiar pe care tarile dezvoltate il pot furniza tarilor in curs de dezvoltare pentru a-si reduce emisiile.

A treia masura se refera la instituirea pietei certificatelor de carbon si a "Mecanismului curat de dezvoltare" care va permite dezvoltarea investitiilor si economiilor cu un nivel redus al carbonului.

Stavros Dimas a sustinut de asemenea necesitatea cooperarii in ceea ce priveste dezvoltarea si cercetarea tehnologiilor curate, importanta reducerii emisiilor produse de transportul maritim si aerian.

Efectele si limitarea despaduririlor prin acordarea de stimulente financiare, dar si acordarea de ajutor tarilor sarace in adaptarea la schimbarile climatice sunt alte elemente pe care UE le considera esentiale.

Pe parcursul ultimului an, la nivel international au luat amploare conferintele care au ca tema principala de dezbatere problema incalzirii globale. Comisarul arata ca intr-un asemenea context nici macar Statele Unite nu mai pot ramane impasibile in fata efortului pe care peste 190 de tari il vor face la Bali.

"Nu am iluzii ca aceasta conferinta va fi usoara dar cred ca are sanse foarte mari de reusita si comunitatea internationala trebuie sa profite de asta pana nu va fi prea tarziu sa luptam impotriva schimbarilor climatice", a adaugat Stavros Dimas.

Foto: gardianul.ro

spot_img

Ultimele știri