O alta initiativa a liberalilor prinde viata in aceasta perioada. Dupa Tomograful "Popa", la care deja sute de oameni au apelat, care poate salva mii de vieti omenesti din Alba, fostul deputat PNL, Nicolae Popa isi poate vedea acum inca o importanta dorinta indeplinita.
Este vorba de Legea 181/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale a Zonei Montane, promulgata in 12 iunie 2007 de Presedintele Romaniei, unde ca initiator al proiectului de lege a lucrat aproximativ 3 ani de zile pentru ca judetul nostru sa beneficieze de aceasta oportunitate nesperata.
Trebuie sa precizam ca aceasta lege a fost respinsa de Comisia de agricultura a Senatului din care facea parte si senatorul Alexandru Peres, si de plenul Senatului, in 13.12.2006, fara sa intelegem hotararea celor doua foruri legislative. Norocul a venit din partea Camerei Deputatilor, unde, ca si camera decizionala, si-au dat seama de importanta acestei legi extrem de necesare, drept pentru care a si fost adoptata in unanimitate.
Aceasta Agentie va avea sediul la Alba Iulia. Este drept ca decizia de a se stabili sediul la Alba Iulia si nu la Bucuresti apartine ministrului Sirbu si parlamentarilor de Alba, care au facut eforturi in acest sens. In acelasi timp trebuie sa consideram acest gest ca fiind o recunoastere a importantei istorice, economice, ecologice si traditionale a zonei montane din judetul Alba.
Fostul deputat PNL de Alba, Nicolae Popa, impreuna cu deputatul Valeriu Tabara, originar din Salciua, ca si initiatori, au avut o contributie extrem de importanta punand bazele acestei legi, in ceea ce priveste dezvoltarea si protejarea zonei montane, valorificarea superioara a resurselor materiale si umane, concomitent cu asigurarea cadrului institutional de acordare in conditii mult mai favorabile de facilitati fiscale, subventii mult mai mari si posibilitati mult mai rapide de accesare a fondurilor europene.
Fenomenul dezvoltarii si protectiei montane nu poate fi nici determinat si nici accelerat in absenta structurilor specializate, a mijloacelor adecvate si a unui cadru legislativ protectiv, rolul statului fiind important.
A venit timpul ca zona montana a Romaniei, din care face parte si Alba, sa devina "plamanul verde al Europei".