Unirea, Alba: Silvicultorii – foc continuu pe frontul Impaduririlor

lInterviu cu domnul inginer Gheorghe Ioan TAMAN, seful Ocolului Silvic Sapcea – Cugir

– Domnule inginer Taman, de mai bine de 4 ani administrati Ocolul Silvic Sapcea Cugir, o unitate serioasa care pe parcursul acestor ani a obtinut rezultate notabile. V-as ruga sa ne faceti o scurta prezentare a ceea ce reprezinta pentru cugireni si nu numai acest ocol silvic si principalele dumneavoastra activitati.

– Dupa cum cunoasteti, Ocolul Silvic Sapcea s-a infiintat la nivelul Consiliului Local Cugir, la inceputul anului 2004, iar in luna mai a aceluiasi an, Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului a emis autorizatia de functionare a acestei unitati silvice. Vreau sa fac precizarea ca suprafata de baza a ocolului este in prezent de 4853,55 ha – padure – proprietatea orasului Cugir. Dar, prin contracte de administratie sau prestari servicii silvice aprobate si avizate de I.T.R.S.V. Cluj – Napoca, au fost preluate padurile diversilor proprietari, persoane juridice sau fizice in suprafata de 5074,1 ha, astfel ca in prezent ocolul are o suprafata de 9927,65 ha.

– La o asa de mare suprafata de padure exista cum este firesc activitati de exploatare a lemnului. Va rog sa ne spuneti care este volumul de masa lemnoasa exploatat anual?

– Exploatarea masei lemnoase se face in conformitate cu amenajamentele silvice pentru orice tip de padure, iar ca exemplu concret pentru padurea orasului Cugir, posibilitatile anuale de exploatare sunt de 15.382 mc. De mentionat ca in perioada 2005-2007 au fost doboraturi de vant, in volum relativ insemnat, adica circa 10.000 mc in 2005 si mai bine de 15.000 mc in 2007, zone ce au fost exploatate cu prioritate, excluzand de la taiere parcelele ce urmau a fi exploatate in baza amenajamentului, pentru a nu depasi cota anuala. Pot preciza ca volumul de masa lemnoasa exploatat anual din bazinul forestier al Cugirului este cu 30-40% mai redus ca inainte de 1990.

– Avand in vedere ca aveti in administrare o mare suprafata de paduri apartinand mai multor persoane fizice din Cugir si din alte localitati, care sunt relatiile Ocolului Silvic Sapcea cu proprietarii particulari de padure?

– Din pacate, prin legile de retrocedare – Legea 18/91, Legea 1/2000 si Legea 247/2005, proprietarilor li s-a retrocedat padurea de drept, dar fara a-i obliga sa-si asigure paza prin personal silvic autorizat, ceea ce a condus la taieri ilegale de padure, inclusiv defrisari, operatii facute de persoane care au paza silvica. Odata insa cu aparitia O.U.G. 139/2005, privind administrarea padurilor din Romania, proprietarii au fost obligati sa incheie contracte de administrare sau prestari silvice cu Ocoalele Silvice limitrofe. In aceste conditii, Ocolul Silvic Sapcea Cugir a preluat toti proprietarii limitrofi Ocolului, dar numai dupa ce acestia s-au constituit in asociatii juridice. In ceea ce priveste taierile ilegale de masa lemnoasa, nu s-au constatat cazuri deosebite. Prin patrularile facute de personalul nostru, impreuna cu organele de politie s-a reusit preintampinarea unor fenomene de genul sustragerii de lemne fara incuviintarea ocolului.

– Dupa cum se cunoaste, multe din suprafetele de padure pe care le gestionati sunt situate in zone nu tocmai accesibile. Cum reusiti sa va descurcati in ce priveste exploatarea masei lemnoase?

– Intr-adevar, exista tot mai multe situatii cand accesul in bazinele forestiere programate a fi exploatate este deosebit de dificil. In acest context, vazand oportunitatile oferite de Programul SAPARD – Sectiunea Silvicultura – s-a realizat prin Consiliul Local Cugir un proiect pentru drumul forestier Grosi – Sapcea, unde a si inceput accesul pe o lungime de 12 km, in zona montana Molvis – Sapcea, valoarea investitiei ridicandu-se la 1 milion de euro. Acest drum permite accesibilizarea masei lemnoase din zona montana, precum si imbunatatirea conditiilor de acces privind pasunatul alpin, recoltarea produselor accesorii padurii (ciuperci, fructe de padure), precum si imbunatatirea accesului privind turismul montan. Se poate remarca de asemenea faptul ca la drumurile forestiere existente s-au facut mai multe lucrari de intretinere anuala curenta a acestora, in principal pe drumul forestier Comarnic.

– D-le inginer Taman, ce investitii s-au facut in cadrul Ocolului si pe care doriti sa le evidentiati?

– In contextul retrocedarii cantoanelor silvice, forestiere, precum si datorita faptului ca este necesara dezvoltarea activitatii si diversificarea productiei s-au realizat investitii importante. As da ca exemplu: construirea sediului pentru Ocol Silvic Sapcea, reabilitare canton Grosi, constructia partiala la o hala de gater si anexe, achizitionarea unei autoutilitare de teren, realizarea unei platforme betonate pentru depozitarea rumegusului, dotarea sediului firmei cu calculatoare s.a.

– Cu putine zile in urma, a inceput campania impaduririlor de primavara ce se desfasoara sub genericul "Luna Padurii". Care sunt preocuparile dumneavoastra pentru refacerea aurului verde al padurilor?

– In cadrul activitatilor de regenerare si cultura a padurilor, am pornit de la faptul ca suprafata fondului forestier este sub media europeana, ceea ce impune atragerea tuturor terenurilor degradate in circuitul forestier. In acest sens, inca din 2005, am luat masura de a amenaja in curtea Ocolului Silvic un solar destinat productiei de material forestier saditor pe o suprafata de 3 arii – puieti forestieri si ornamentali folositi la lucrarile de impadurire – circa 50.000 puieti forestieri si 10.000 puieti ornamentali – anual. In primavara anului trecut atat de la Cugir dar si de la pepiniera de la Grosi am obtinut peste 50.000 de puieti de brad, pin, molid, larice dar si 6 butasi de specii ornamentale (Buxus, Thuja, Juniperus). In prezent se deruleaza un proiect aprobat de ministerul de resort pentru un perimetru de ameliorare de 34,6 ha si care se refera la terenuri in stadiu avansat de degradare, proces ce se va incheia in 2009. Va pot spune referitor la acest program ca exista terenuri ce nu au utilitate agricola, cu risc de alunecare de teren si producerea de torenti in conditiile schimbarilor climaterice, fapt ce impune interventia prin impadurire. De aceea, suntem hotarati sa incheiem actiunea inceputa anul trecut cand pe un teren degradat de pe Dealul Dragana s-a plantat integral o suprafata de 1,5 ha cu puieti de foioase, specia salcam.

– Ce alte actiuni de acest gen doriti sa mai intreprindeti?

– Am omis sa va fac cunoscut ca operatii de impadurire s-au mai efectuat in fondul forestier al Consiliului Local Cugir. Composesoratul graniceresc Cugir si Asociatia forestiera "Vinereana". Aceasta nu presupune ca ne multumim cu ce am facut raportandu-ne la trecut. Dimpotriva, vom identifica fiecare teren aflat in stare de degradare, dar si alte suprafete ce necesita impadurire, astfel incat locuitorii Cugirului sa se bucure de renasterea padurii, de un mediu natural mai curat si mai sanatos. Dorim sa precizam ca pepiniera Ocolului nostru asigura intreg materialul saditor necesar pentru proprietatile de pe domeniul persoanelor fizice sau juridice si la care se pot executa lucrari de impadurire si intretinere a culturilor tinere. Vreau sa mai adaug ca Ocolul pune la dispozitia doritorilor diverse soiuri de material forestier si ornamental, existent la sediul unitatii situate la fosta sera de flori a Primariei.

– Ce doriti sa le transmiteti localnicilor?

– Ii pot asigura pe cugireni ca unitatile silvice private sunt viabile, bine gestionate, functioneaza in conditii de eficienta economica ridicata si cu costuri dintre cele mai reduse.

Pentru mai multe informatii viziteaza Unirea, Alba

+ posts
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri