Unirea, Alba: Rosia Montana – rezervatie arheologica si natural

Senatul a adoptat luni un proiect legislativ prin care Rosia Montana devine rezervatie arheologica si naturala, infiintand Administratia rezervatiei, ca organism care evalueaza starea resurselor naturale ale zonei si emite acordurile de mediu, in scopul protectiei, conservarii si restaurarii zonei. Senatul a adoptat, cu 44 de voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si 11 abtineri, proiectul de lege privind constituirea Rezervatiei arheologice si naturale Rosia Montana, initiat de senatorii PRM Gheorghe Funar, Aurel Ardelean si Petru Stan, precum si de deputatii PRM Valeriu Buzea, Marin Diaconescu si Ioan Aurel Rus. Propunerea instituie infiintarea Rezervatiei arheologice si naturale Rosia Montana, ca zona de importanta nationala si internationala, "cu patrimoniul arheologic, naturalistic si etnografic". Proiectul prevede ca prin rezervatie se intelege zona geografica in care sunt incluse si vestigiile arheologice, Rezervatia Rosia Montana fiind supusa "unui regim de administrare special, in scopul protectiei, conservarii, restaurarii si punerii in valoare stiintifica si turistica". Pentru administrarea patrimoniului Rosia Montana se infiinteaza Administratia Rezervatiei, institutie publica cu personalitate juridica, avand sediul in comuna Rosia Montana, subordonata Ministerului Culturii, Ministerului Internelor si Ministerului Agriculturii. Conducerea Administratiei este asigurata de un Consiliu Stiintific, ai carui membri sunt numiti de Guvern.

Actul normativ arata ca, la propunerea Administratiei Rezervatiei, Ministerul Culturii si Ministerul Agriculturii emit norme privind desfasurarea diferitelor activitati economico-financiare, de turism si agrement pe teritoriul rezervatiei, in vederea conservarii mediului si siturilor, a prevenirii poluarii mediului si perturbarii echilibrului ecologic. Administratia stabileste si aplica masurile de restaurare si conservare a obiectivelor istorice, de protejare si reconstructie a ecosistemelor specifice zonei montane. De asemenea, Administratia evalueaza starea resurselor naturale si a nivelurilor de valorificare a acestora, in acord cu potentialul de regenerare si cu capacitatea de suport a ecosistemelor. Administratia Rezervatiei emite acordul si autorizatia de mediu pentru organizarea si defasurarea activitatilor economico-productive, de turism si agrement pe teritoriul rezervatiei. Totodata, Administratia Rezervatiei "coopereaza cu autoritatile administrative publice pentru protejarea intereselor localnicilor si pentru valorificarea intregului potential cultural si economic, in interesul comunitatilor locale". Decizia finala asupra acestei propuneri legislative va fi luata in Camera Deputatilor. In eventualitatea in care ea va deveni definitiva si se va infiinta Rezervatia naturala Rosia Montana proiectul minier pe care cei de la compania canadiana Gabriel Resources doresc sa-l desfasoare in Muntii Apuseni va fi si mai greu de realizat intrucat acesta presupune afectarea mediului inconjurator, inclusiv a mai multor cladiri declarate monumente istorice.

Referitor la decizia luata luni de Senat Dragos Tanase, vicepresedinte financiar si administrativ la RMGC a declarat: "Rosia Montana e deja o rezervatie: acolo e pusa la conservat vechea Romanie industriala, cu poluare, oameni fara slujbe si fara speranta. Asta vom pastra daca nu facem mina moderna! Iar noi chiar asta vom face: vom convinge si vom construi. Chiar daca va mai lua zece ani sa luam toate aprobarile. Chiar daca va mai dura pana sa convingem Bucurestiul de ce stie toata lumea in Rosia: minerii au nevoie de mina sa traiasca! Proiectul nostru e facut dupa legile europene si nationale, respecta mediul si aduce bani in Romania. <<…>> Chiar sa nu vrem, rosienii ne vor cere sa mergem mai departe".

Pentru mai multe informatii viziteaza Unirea, Alba

+ posts
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri