Unirea Alba: Programul "Casa Verde" a atras In judetul Alba 68 de potentiali beneficiari

Persoanele fizice din judetul Alba care locuiesc la casa si care doresc sa-si instaleze sisteme de incalzire ce utilizeaza energie regenerabila isi mai pot depune dosarele la Agentia pentru Protectia Mediului pentru accesarea de fonduri in cadrul programului "Casa Verde" pana la 31 octombrie 2010. In primele 9 zile de la lansarea programului demarat la 1 iulie au fost inregistrate 68 de cereri de finantare nerambursabila, in valoare de 411.900 de lei.

Aceasta reprezinta 21 la suta din totalul sumei repartizate judetului Alba in cadrul programului "Casa Verde", si anume 1.941.895 lei. Acesti bani ar ajunge pentru aproximativ 320 de plati de cate 6.000 de lei. Cea mai mare suma ce poate fi decontata pentru un beneficiar este de 8.000 de lei. O instalatie complexa, care sa asigure incalzirea si apa calda pentru o locuinta atat pe perioada verii cat si a iernii depaseste cu mult aceasta suma si ajunge undeva la 25.000 de lei, diferenta ce ar trebui suportata de beneficiar.

Tocmai de aceea cele mai multe solicitari sunt pentru panourile solare simple, care asigura apa calda pe timpul verii. Cereri au mai fost primite, in numar mai mic insa, pentru instalatii de genul pompelor pe caldura si centralelor termice pe biomasa. Ana Zamora Mohai, consilier in cadrul APM Alba, a spus ca cele mai multe cereri de finantare au fost depuse de potentiali beneficiari din Alba Iulia, dar si din Sebes, Aiud, Blaj, Zlatna si din zona rurala.

ALEA Alba ofera gratuit sprijin tehnic pentru accesarea fondurilor

Florin Andronescu, directorul Agentiei Locale pentru Energie Alba, crede ca programul este binevenit chiar daca investitiile pe care le permite sunt minime. "Apreciem ca este primul program de finantare a investitiilor verzi adresate persoanelor fizice in tara noastra. Avand in vedere timpul relativ scurt pentru depunerea dosarelor de decontare in acest an, ALEA ofera suport tehnic gratuit tuturor persoanelor fizice interesate sa aplice pe acest program. Ar fi bine ca toti banii alocati in cadrul acestui program pentru judetul Alba sa fie utilizati, in caz contrar existand riscul ca sumele nefolosite sa fie relocate altor judete", a precizat Florin Andronescu.

Directorul ALEA a spus ca o investitie intr-un sistem mai complex de incalzire pe baza de energie regenerabila poate fi amortizat in 8-10 ani. Andronescu crede ca cele mai eficiente vor deveni in scurt timp centralele pe biomasa, in conditiile in care Romania va fi nevoita sa se alinieze la pretul gazului practicat in UE, ceea ce inseamna cresteri si de peste 50 la suta.

Acte necesare la dosar

Dosarele cu cererile de finantare se depun la Agentia pentru Protectia Mediului Alba si trebuie sa contina urmatoarele documente: cerere de finantare nerambursabila completata la calculator, declaratie pe propria raspundere ca sistemul va fi mentinut in functiune cel putin un an, extras de carte funciara sau autorizatie de constructie (daca imobilul e inca in constructie), certificat de atestare fiscala, adeverinta de cont bancar si un plic A4.

De aici, daca sunt complete, dosarele sunt trimise la Administratia Fondului de Mediu din cadrul Ministerul Mediului iar ulterior, cele ce intra la finantare sunt publicate pe adresa www.afm.ro. Decontarea se va face in limita sumelor amintite doar dupa achizitionarea sistemelor si montarea lor. Acestea trebuie mentinute cel putin un an de zile, in caz contrar existand posibilitatea de solicitare a returnarii banilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri