Atunci cand il vezi pe Calin Popescu Tariceanu ruland tacticos la ghidonul modernului sau Harley Davidson ori schiind linistit pe partiile carpatine, esti tentat sa crezi ca ne-a pus Dumnezeu mana in cap si ne-am pricopsit cu un premier… ecologist! Si cat de fraieri (scuzati pluralul!) am putut fi privind acele scene bucolice.
Majoritatea dintre noi eram tentati sa credem ca dupa tot tam-tamul provocat de taxa pe care a instituit-o pentru protejarea propriei afaceri cu automobile marca Citroen, precum si pe cele ale amicilor, membri ai Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), al carei presedinte a fost, primul ministru s-a trezit, asa peste noapte cuprins de grija impresionanta pentru calitatea aerului pe care compatriotii sai il trag in piept. Drept pentru care si-a justificat fronda fata de Comisia Europeana, cu o exagerata grija pentru gaura din stratul de ozon de deasupra patriei sale scumpe, care se largeste necontenit. De fapt pe mai marele peste Palatul Victoria il preocupa o cu totul alta gaura, cea din propriile conturi, gaura ce poate fi amplificata de tendinta conationalilor pentru masini nu mai vechi de doi-trei ani, achizitionate din spatiul european la jumatate din pretul practicat in Showroom-urile Citroen din Romania. Ca stimabilului domn Tariceanu nu-i pasa catusi de putin de poluare, o demonstreaza noua sa tentativa de a-l fenta pe comisarul pentru taxe, Laszlo Kovacs, cu o alta propunere "originala" de modificare a taxei pe prima inmatriculare. Prin vocea preparatorului de "gogosi" guvernamentale, Camelia Spataru, am aflat ca Executivul s-a hotarat sa modifice totusi nivelurile taxei auto si nu numai numele ei, dovada ca a fost trimisa la Bruxelles o scrisoare cu propuneri ce vizeaza modificarea cuantumurilor taxei de prima inmatriculare. Numai ca perplexitatea noastra vine taman din ceea ce sta scris acolo. Astfel, pentru masinile aproape noi, taxa scade doar cu cateva procente, insa reducerea poate merge pana la 90 la suta in cazul celor cu o vechime de 15-20 de ani. E normal, nu? Un autovehicul de doua decenii este prea batran ca sa poata largi gaura in stratul de ozon. Si totodata nici nu "mai umple tara cu rable", o alta teama pur teoretica a vremelnicului sef din Piata Victoriei! Reducerea cu 90 la suta a taxei aplicata "matusalemilor" soselelor nu este decat praf in ochii contribuabililor din moment ce astfel de importuri sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire. Si nu o spunem noi, ci statisticile APIA, conform carora, in anul 2006, au fost aduse in tara 84.780 de unitati, din care 52 la suta dintre ele sunt mai noi de 6 ani, 47 la suta au o varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani si doar… 1 la suta depasesc 10-15 ani. Cu alte cuvinte vor fi "sanctionate" cu reducere nesemnificativa cele care respecta norma Euro 3, adica tocmai de care se tem cel mai tare importatorii si producatorii autohtoni. Sunt automobile aproape noi, la jumatate de pret, pe care le vor cu insistenta romanii. De aceea Tariceanu cere o reducere de doar 10-15 la suta. In atari conditii, Citroenurile si Loganurile vor ramane la… "preturi fara concurenta"!
Premierul este convins ca are sanse aproape de zero sa-l determine pe comisarul Kovacs sa accepte aceasta noua taxa anti-mediu si anti-siguranta rutiera, dar pro-afacerista, insa incercarea moarte n-are. Daca tine, bine, daca nu, iarasi bine, macar poate sa mai traga nitel de timp. Alegerile bat la usa si judecand dupa rezultatele de la europarlamentare, PNL nu se mai poate apropia de guvernare. Si atunci de ce sa nu profite pentru ca afacerile cu autoturisme noi sa mearga ca pe roate? Macar pana la alegerile din toamna, ca in mod cert viitorul guvern s-ar putea sa tina cont de dorintele catorva zeci de mii de romani care vor sa scape de acest bir.
Cat despre amenintarea cu o amenda usturatoare din partea UE, nu vedem nicio problema. Doar sunt destui contribuabili pe mosia conasului Tariceanu…
Pentru mai multe informatii viziteaza Unirea, Alba