Unirea, Alba: Moda panourilor solare

Sa ai panouri solare ar putea deveni o moda, dupa ce Administratia Fondului de Mediu (AFM) a anuntat ca va subventiona 90% din costurile de achizitie si montaj, in limita a 25.000 de lei, dupa principiul primul venit primul servit. Agentii economici care activeaza in domeniul energiilor regenerabile se tem insa ca populatia va da buzna sa cumpere panouri solare, fara sa tina cont daca ele sunt potrivite sau nu pentru mediul in care locuiesc.

Conform Ministerului Mediului, pana pe 20 decembrie, lista firmelor care vor fi imputernicite sa primeasca cererile de finantare de la persoanele fizice va fi validata si va aparea atat pe site-ul acestuia, cat si pe site-ul AFM. La ora actuala, exista putine firme pe piata care comercializeaza echipamente pentru energie alternativa si care sa faca si instalarea acestor echipamente. Piata este structurata in general pe doua segmente: cel al importatorilor de componente, de obicei firme mici cu pana la 6 angajati, si cel al instalatorilor care fac montajul acestor echipamente cu echipe de specialisti autorizati.

Specialisti pe segmente

Desi criteriile de validare a firmelor care se vor regasi pe lista AFM nu sunt foarte stricte, agenttii economici de pe piata de profil se simt amenintati. "Energia regenerabila se bazeaza pe niste entuziasti. De exemplu, daca cifra de afaceri ar fi un criteriu de validare a agentilor care se vor regasi pe lista AFM, atunci multi agenti existenti pe piata vor disparea", afirma Gelu Lupas, directorul firmei Solara.

Potrivit declaratiilor presedintelui AFM, Mihai Toti, unul din criteriile de validare a firmelor care vor putea prelua proiecte este oferirea unei solutii integrate catre beneficiari, adica furnizarea de echipament, dar si instalarea acestuia. "Proiectarea nu implica foarte mult lucru, in schimb montarea acestor echipamente e o sarcina destul de dificila", considera Iulian Oprisor, administratorul firmei Ecoener Instal, firma care se ocupa cu instalarea acestor echipamente. Conform acestuia, montarea unui sistem alternativ pe o instalatie existenta este mai complicata si dureaza mai mult timp. Totusi, un sistem de incalzire cu panouri solare ar putea crea un avantaj unei constructii vechi, considera specialistii. "Suplimentarea sistemului de incalzire de tip centrala pe gaz cu panouri solare nu are nevoie de o investitie atat de mare ca in cazul uneia noi, care va fi incalzita doar cu energie solara", afirma Ovidiu Puscas, directorul firmei Carpat Energy.

Birocratia creste pretul

Unii operatori de pe piata energiei solare considera ca preturile la echipamente vor creste in urmatoarele luni, din cauza birocratiei care va aparea in momentul in care cetatenii se vor "imbulzi" cu proiectele, in timp ce altii sustin ca modificarile de pret vor fi nesemnificative. Daca la ora actuala 8.000 de euro sunt suficienti pentru un sistem care furnizeaza apa calda menajera si caldura, pretul s-ar putea schimba daca agentii economici validati vor fi obligati sa-ti mareasca numarul de angajati.

"Ar fi binevenita crearea unei agentii care sa se ocupe de aceste cereri si care sa decida care proiect merita finantat", considera Lupas, care crede ca transferarea responsabilitatii Ministerului in sarcina unor agenti economici nu este o solutie buna, deoarece da posibilitatea acestora sa fraudeze programul. Puscas crede in schimb ca estimarile solicitate agentilor economici de AFM privind numarul de instalari pe care il pot executa in decursul unui an, precum si estimarea sumei necesare pentru lucrarile de peste an vin tocmai pentru a nu da posibilitatea de fraudare.

"Pentru instalarea de panouri pe o casa exista mai multe restrictii. Acestea sunt legate de amplasarea acoperisului, de orientarea acestuia, de durata de insorire, dar si restrictii privind gradul de deteriorare a acoperisului", afirma Pusca. Acesta considera ca o simpla investigatie pe teren poate decide daca un sistem de panouri solare este sau nu in beneficul unui cetatean.

Altii in schimb spun ca transferarea responsabilitatii de acceptare a proiectelor va forma o adevarata industrie a proiectelor bazata pe adaptabilitatea unui tip de proiect. "In loc sa se duca pe regenerabil si sa folosesca geografia terenului, se va ajunge la proiecte standard", afirma Lupas.

"Subventia acordata de minister este foarte importanta, dar ar trebui sa depinda de proiect", considera si Oprisor, care spune ca, in ultimul timp, interesul fata de energia regenerabila a crescut simtitor atat la persoanele fizice, cat si la persoanele juridice. Un segment important de clienti ai acestei piete sunt, conform acestuia, pensiunile turistice.

15 cu mapa si unu cu sapa

Unul dintre cele mai importante criterii pe care ar trebui sa le aiba in vedere programul Casa verde este eficienta. In momentul de fata, eficienta panourilor solare se situeaza intre 13 si 17%. Eficiente de peste 20% au fost obtinute doar in conditii de laborator, conform site-ului Natur Energy. In plus, randamentul panourilor solare scade cu aproximativ 1% pe an, acest lucru impunand maxima atentie fata de geografia locului in care sunt pozitionate.

"Eficienta este un criteriu foarte bun. Pentru asta ai nevoie de tehnicieni specialisti si nu de birocrati care sa adapteze un proiect la alti beneficiari", afirma Lupas. Acesta spune ca oamenii trebuie sa devina mai responsabili in ceea ce priveste energia regenerabila si sa intrebe specialistii daca panourile solare sunt cea mai buna solutie pentru ei sau, conform geografiei locului, exista o alta varianta care li se potrivesste mai bine.

"Faptul ca cetateanul trebuie sa plateasca o suma mica in comparatie cu costul unui asemenea echipament nu cred ca il face sa fie mai responsabil, ci dimpotriva ar putea sa trateze achizitioanarea unei asemenea instalatii ca pe ceva la moda", afirma omul de afaceri, care sustie ca, daca cetateanul nu este bine informat, proiectul este sortit esecului.

Gelu Lupas, directorul firmei Solara: "Faptul ca cetateanul trebuie sa plateasca o suma mica in comparatie cu costul unui asemenea echipament nu cred ca il face sa fie mai responsabil, ci dimpotriva ar putea sa trateze achizitionarea unei asemenea instalatii ca pe ceva la moda."

Prima etapa a Programului

Operatorii economici, composesoratele, ocoalele silvice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile sau unitatile de invatamant pot sa depuna cereri de finantare pentru Programul "Casa verde". Instalatorii care doresc sa participe la program pot depune documentele pentru validare. Perioada de inscriere este cuprinsa in intervalul 3 – 28 noiembrie 2008. Toate dosarele pentru inlocuirea sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energii regenerabile trebuie depuse la Administratia Fondului pentru Mediu. In data de 20 decembrie, lista instalatorilor validati va fi publicata atat pe site-ul www.mmediu.ro, cat si pe www.afm.ro. In cazul operatorilor economici, finantarea se acorda in procent de pana la 50 la suta, dar nu mai mult de 250.000 lei pentru un sistem. Pentru unitatile administrativ-teritoriale sau institutiile de invatamant programul acorda o finantare de maxim 60 la suta, pana la 300.000 lei pentru un sistem. Operatorii economici au la dispozitie 26 de zile pentru inscrierea in program, in vederea validarii lor de Administratia Fondului pentru Mediu. Conform procedurii, imediat dupa finalizarea perioadei de inscriere a operatorilor economici, AFM are la dispozitie 15 zile pentru analizarea tuturor dosarelor depuse si validarea instalatorilor pentru anul 2009. Dupa expirarea termenului alocat validarii, AFM trebuie ca in termen de 3 zile lucratoare sa faca publica lista operatorilor acceptati in program. Asta inseamna ca in jurul datei de 20 decembrie, cetatenii vor putea alege instalatorul la care doresc sa depuna dosarul pentru acceptarea in program. Ei pot depune documentele la un instalator validat incepand cu data de 5 ianuarie 2009.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri