Unirea, Alba: In judetul Alba se inmultesc caii bolnavi de SIDA

Nimeni nu stie cu exactitate ce se intampla acum cu caii bolnavi de anemie infectioasa ecvina, cunoscuta in termeni populari de "SIDA cailor", in urma scandalului care a cuprins acest subiect. Ceea ce este insa cert este faptul ca in judetul Alba numarul cailor depistati cu SIDA a crescut ingrijorator, numai de la inceputul anului fiind diagnosticate cu anemie infectioasa inca 135 de exemplare cabaline, astfel ca numarul cailor bolnavi a ajuns la 634 de animale.

Pana acum, existau intermediari care cumparau caii bolnavi de la proprietari si-i vindeau la abator, astfel ca statul roman ar fi avut de doua ori de castigat de pe urma acestei tranzactii. In primul rand, statul ar fi scapat de caii bolnavi, asa cum a cerut Comisia Europeana, iar in al doilea rand ar fi trebuit sa plateasca un cuantum mai mic al despagubirilor. Guvernul a decis insa sa nu mai acorde despagubiri crescatorilor de cai, considerand ca la predarea animalelor pentru sacrificare la abator s-a schimbat proprietarul initial, fiind incalcate astfel prevederile unei hotarari de guven. Mai mult, reprezentantii unor autoritati veterinare din alte judete au ajuns chiar sa fie cercetati penal.

Dr. Vasile Beres, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba, ne-a declarat ca unica posibilitate care le-a mai ramas crescatorilor de animale de a-si recupera banii pe caii bolnavi care trebuie ucisi este predarea animalelor seropozitive direct la abator. Singura unitate autorizata dispusa sa preia caii din judetul Alba se afla insa taman la Alexandria, in judetul Teleorman, la cateva sute de kilometri distanta. Din acest motiv, proprietarii cailor din judet ar iesi in pierdere financiara serioasa in cazul unei astfel de tranzactii, daca nu au decat unul sau doi cai si incearca sa-i valorifice pe cont propriu. Dr. Vasile Beres a spus ca directorul fabricii teleormanene, care ar fi originar din Alba, s-a oferit sa suporte contravaloarea transportului cailor bolnavi din judetul nostru pana la abatorul pe care-l conduce si sa asigure circuitul actelor. Pentru aceasta insa ar trebui ca proprietarii de cai sa anunte primariile localitatilor unde domiciliaza sa ia legatura cu abatorul si sa stabileasca impreuna cu conducerea unitatii de procesare data la care sa ridice caii bolnavi de SIDA din judetul Alba. Anemia infectioasa ecvina este o boala incurabila produsa de un virus, care se transmite direct de la cal la cal sau prin intermediul unor muste. Afectiunea se manifesta prin variatii bruste de temperatura corporala la extreme, hemoragii, apatie, scaderea in greutate, anemie, etc., iar in 2 – 3 saptamani calul poate muri.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri