Incepand cu 1 februarie 2008, Administratia Fondului pentru Mediu a deschis o noua sesiune de depunere a cererilor de finantare pentru proiecte de mediu, care se va incheia la 7 martie 2008, ora 12,00. Categoriile de proiecte eligibile pentru finantare din Fondul pentru Mediu, conform art. 13, alin. 2 din O.U.G. nr. 196/2005, aprobata prin Legea 105/2006 privind Fondul pentru Mediu, sunt urmatoarele: prevenirea poluarii; reducerea impactului asupra atmosferei, apei si solului; reducerea nivelurilor de zgomot; utilizarea de tehnologii curate; gestionarea deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase; protectia resurselor de apa, statiile de tratare, statiile de epurare pentru comunitati locale; gospodarirea integrata a zonei costiere; conservarea biodiversitatii; administrarea ariilor naturale protejate; educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului; cresterea productiei de energie din surse regenerabile; reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera; reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor; impadurirea terenurilor degradate situate in zonele deficitare in paduri, stabilite in conditiile legii; inchiderea iazurilor de decantare din sectorul minier; lucrari destinate prevenirii, inlaturarii si/sau diminuarii efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase la lucrarile de gospodarire a apelor aferente obiectivelor din domeniul public al statului.
Pot fi finantate din Fondul pentru Mediu proiectele propuse de catre operatori economici, autoritati publice locale, organizatii neguvernamentale si unitati de invatamant.
Solicitantii trebuie sa-si fi achitat obligatiile fiscale catre stat si catre Fondul de Mediu, sa actioneze in nume propriu, sa sustina din surse financiare proprii cofinatarea proiectului. Toti solicitantii de finantare din Fondul pentru Mediu trebuie sa indeplineasca criteriile generale prevazute la art. 14, alin. 1 din OUG nr.196/2005 privind Fondul pentru Mediu. Finantarea nerambursabila a proiectelor de mediu poate fi: pentru operatorii economici, in procent de pana la 50% din valoarea cheltuielilor eligibile; pentru autoritatile publice locale, in procent de maxim 60% din valoarea cheltuielilor eligibile; pentru ONG-uri si unitatile de invatamant, in procent de maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Depunerea cererilor de finantare pentru proiecte, impreuna cu documentele aferente, studiul de fezabilitate si proiectul tehnic se va face de catre solicitantul finantarii, la sediul AFM; Splaiul Independentei, nr. 294, corp A, sector 6, Bucuresti; pana la data limita, 7 martie 2008. Mai multe informatii se pot obtine de pe pagina de web a Administratiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro/Ghid de finantare 1 februarie – 7 martie 2008).