Unirea, Alba: Dezastre naturale cu pagube insemnate in opt localitati

Orasul Zlatna si comunele Sona, Sibot, Cetatea de Balta, Ighiu, Mihalt si Cricau sunt afectate de inundatii
Cea mai grava situatie este la Rosia Montana, unde doua familii ar putea fi stramutate, din cauza unei alunecari de teren.

In urma ploilor abundente cazute in perioada 8 – 11 martie pe raza judetului, nu mai putin de 8 comune au fost afectate de inundatii sau alunecari de teren, dupa ce apele involburate ale raurilor si paraielor au iesit din matca sau din cauza torentilor puternici ori a apelor pluviale scurse de pe versanti. Astfel, la Sona, revarsarea Tarnavei Mici a provocat inundarea a 5 ha de teren agricol si 10 ha de pasune, iar 20 m de retea de telefonie au fost rupti, defectiunea fiind intre timp remediata.

La Sibot, cablul de sustinere de la podul plutitor care face legatura cu localitatea Bacainti s-a rupt, in urma cresterii debitului Muresului. Alte 8 hectare de pasune se afla sub ape la Cetatea de Balta, dupa ce raul Tarnava Mica a iesit din albie, apele fiind in retragere.

Pagube insemnate s-au inregistrat si la Ighiu, unde torentii, apele pluviale scurse de pe versanti, torentii puternici de pe paraiele Ighiel, Telna si Valea Mica au intrat in 5 gospodarii, au afectat doua poduri, 255 m din zidul de sprijin de pe DC 70 si 110 m de drum, iar apele s-au retras. In comuna Mihalt, se retrag apele de pe cele 9 hectare de culturi agricole si 1 ha de fanete, raul Secas revenind in albie. Alte 5 hectare de teren agricol au fost inundate la Cricau, ca urmare a umflarii paraului cu acelasi nume, iar acum apele bat in retragere.

Cea mai grava situatie pare sa se inregistreze la Rosia Montana, unde s-a produs o alunecare de teren care a afectat drumul comunal pe o lungime de 50 m si 1 metru din zidul de sprijin, putand afecta doua familii din cele 8 aflate la circa 30 m de locul in care pamantul a luat-o la vale, in aval de corpul soselei.

La fata locului s-au deplasat reprezentantii ISU Alba, in frunte cu lt. col. Dorel Sofica, inspector-sef imputernicit, ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Alba si Inspectoratului in Constructii Alba, precum si ai Comitetului local pentru situatii de urgenta, condus de primarul Virgil Narita, luandu-se primele masuri de protejare a populatiei. De asemenea, s-au dispus monitorizarea evolutiei alunecarii de teren si o noua deplasare la fata locului. Ieri, 12 martie, membrii Comitetului judetean pentru situatii de urgenta, condusi de subprefectul Clement Negrut si lt. col. Dorel Sofica, s-au intalnit la Rosia Montana cu primarul Virgil Narita si reprezentantii RM Gold Corporation.

Subprefectul Clement Negrut ne-a declarat ca s-a luat legatura cu SC Proiect Alba, pentru a gasi o solutie tehnica in vederea stabilizarii versantului si consolidarea drumului, in caz contrar existand pericolul prabusirii peste case. De asemenea, RMGC a efectuat un balizaj cu tarusi pentru monitorizarea situatiei timp de 24 de ore, asigurand si un spatiu de cazare temporar pentru cele 4 persoane care locuiesc in casele aflate in pericol sa fie afectate de alunecarea pamantului, majoritatea in varsta. Totodata, RMGC si-a aratat disponibilitatea de a negocia cu proprietarii celor doua case cumpararea imobilelor, astfel incat oamenii sa aiba bani sa-si cumpere locuinte in alta parte, daca se va pune problema evacuarii acestora si stramutarii intr-o zona lipsita de risc.

Pentru mai multe informatii viziteaza Unirea, Alba

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri