Unirea, Alba: Culturile agricole energetice – garantia agriculturii durabile si protectia mediului inconjurator

Culturile agricole energetice sunt culturi destinate obtinerii de produse cum sunt: biocarburanti (combustibil biologic – biodiesel, motorina ecologica) si de energie electrica sau termica.

Plantele care se preteaza pentru astfel de culturi sunt: rapita, floarea soarelui, soia, in mod special dar si porumbul. In UE folosirea culturilor energetice pentru obtinerea de biocarburanti a devenit o practica frecventa. Pentru obtinerea energiei electrice si termice, deocamdata se folosesc mai putin. Tari ca Austria, Germania, Franta folosesc biodieselul in alimentarea tractoarelor si masinilor agricole si exista foarte multe benzinarii in acest scop.

In timp, tendinta este ca intreaga cantitate de carburanti utilizata in special in spatiul UE, sa provina din culturi bioenergetice.

Biodieselul este un combustibil cu caracteristici identice cu ale motorinei.

Poate fi utilizat in forma pura sau in amestec, la autovehicolele existente si pot folosi actualul sistem de distributie al carburantilor conventionali.

Prelucrarea materiei prime se face in rafinariile petroliere si in sectii speciale de productie de pe langa fabricile de ulei alimentar. Astfel de fabrici in tara noastra se gasesc in zona de sud a tarii. Teoretic biodieselul – motorina ecologica – se obtine printr-un procedeu simplu, comparabil cu cel prin care se produce berea. Resturile care raman pot fi refolosite si utilizate la fabricarea sapunurilor, in industria farmaceutica si cea cosmetica.

In tara noastra, se preconizeaza ca anul 2008 va fi anul de varf in ce priveste interesul pentru producerea de biodiesel. Inca din anul 2006 investitori romani si straini si-au exprimat interesul pentru acest sector. Este vorba de firme mari ca: Petrom, Rompetrol, Lukoil.

Promovarea culturilor energetice si introducerea carburantilor bio presupun urmatoarele avantaje:
– scaderea poluarii mediului inconjurator, prin reducerea emisiilor de gaze poluante.
– culturile energetice asigura furnizarea de carburanti in conditii de siguranta si de protectia mediului si promovarea resurselor regenerabile de energie.
– dat fiind faptul ca la nivel mondial zacamintele de petrol scad progresiv si foarte repede, a fost nevoie de gasirea unei alternative de producere a combustibilului pentru tractoare si masini agricole.
Intre culturile agricole energetice – rapita – uleiul de rapita produce cel mai bun biocarburant.

Un avantaj al cultivarii rapitei este acela ca cheltuielile/ha pentru infiintarea acestui tip de cultura sunt mai mici decat la grau si orz.

Sprijinul financiar care se acorda pentru sustinerea cultivarii plantelor energetice este:
– 50,55 euro/ha (cuantum estimativ) – plata pe suprafata eligibila de teren din fonduri UE.
– 31,5 euro/ha (cuantum estimativ) – plati nationale directe complementare pe unitatea de suprafata eligibila. Se acorda numai pentru productia contractata cu un procesator de biocombustibili.
– plati directe de la MADR – in aceasta toamna 400 lei/ha pentru rapita.

Date tehnice:
-productia : 4000 Kg/ha.
-pentru a obtine un litru de biodiesel sunt necesare 2,5 kg de rapita.
-pret de vanzare la rapita: 7000 lei /kg.

Pentru a obtine productii profitabile la aceasta cultura este necesar sa se cunoasca si sa se aplice o tehnologie corecta.

Pentru mai multe informatii viziteaza Unirea, Alba

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri