UNEP le cere guvernelor sa sustina eficienta energetica si din banii publici

Achim Steiner, presedintele Programului de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP), considera ca guvernele ar trebui sa foloseasca banii publici destinati combaterii recesiunii si pentru a sustine eficienta energetica, informeaza Reuters.

Energia regenerabila si eficienta tehnologica sunt considerate elementele centrale in viitorul economiei mondiale, pentru a combate schimbarile climatice provocate de arderea combustibililor fosili si pentru a proteja rezervele energetice ale lumii.

UNEP a publicat miercuri UNEP Year Book 2008, al carui subiect principal a fost modul in care piata poate ajuta la combaterea incalzirii globale. Raportul arata ca, deja, investitorii institutionali aplica standarde de mediu.

Investitorii americani au anuntat saptamana trecuta, la un summit ONU, ca vor investi 10 miliarde de dolari in tehnologiile care reduc emisiile si ca vor face presiuni asupra companiilor care nu aplica politici de mediu.
Investitiile in energie curata au depasit 100 miliarde de dolari anul trecut. Companiile cer subventii de la guverne pentru instalarea panourilor solare sau pentru a castiga permise de carbon datorita investitiilor facute in reducerea emisiilor din tarile in curs de dezvoltare.

Raportul UNEP considera ca guvernele ar trebui sa faca mai multe lucruri pentru sprijinirea acestor eforturi.
"Pana acum a lipsit vointa politica si coordonarea politicilor care sunt necesare pentru a elibera toata capacitatea creatoare a sectorului privat", se arata in raport.

UNEP a insistat si asupra faptului ca guvernele cheltuiesc anual 200 de miliarde de dolari pentru subventionarea combustibililor fosili si doar 33 de miliarde de dolari pentru sustinerea tehnologiilor cu un nivel scazut de carbon.

"Unii dintre cei mai mari invinsi, industriile mari consumatoare de energie, au si cea mai mare sustinere politica", a declarat Yvo de Boer, presedinte UNFCCC.

UNEP organizeaza in aceasta saptamana, la Monaco, un forum al schimbarilor climatice la care participa 154 de natiuni. Este cea mai mare intalnire organizata pe aceasta tema dupa conferinta de la Bali, decembrie 2007, cand peste 190 de tari au fost de acord sa lanseze negocierile unui acord post-Kyoto.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri