Un orasean produce anual 340 kilograme de deseuri

O persoana din mediul urban produce anual 340 de kilograme de deseuri, din care aproximativ 50 de kilograme sunt ambalaje, a precizat joi Liliana Nichita, directorul Departamentului de consultanta tehnica si juridica din cadrul ECO ROM Ambalaje, la seminarul "Colectarea selectiva a deseurilor – provocari si solutii", desfasurat la Targu Mures. "In cele 50 kg de ambalaje, 10,9% este hartie, 24,1% reprezinta deseurile din plastic, 11,2% este sticla si 4,4% este metal, informeaza Agerpres.

In acest an Romania a reusit valorificarea maxima a deseurilor de carton si metal iar pentru restul de ambalaje, sticla, plastic, lemn, Romania trebuie se atinga obiectivele prevazute de legislatia europeana pana in 2013. Sunt convinsa ca vom putea se ne conformam normelor de mediu. Important este ca fiecare sa-si faca treaba. Daca acest sistem functioneaza lucrurile pot sa mearga inainte" – a spus reprezentanta ECO ROM Ambalaje. Ea a precizat ca cele 340 kg de deseuri/ locuitor este o cantitate medie comparativ cu ceea ce se produce in alte tari ale Uniunii Europene.

"Ce trebuie sa ne trezeasca interesul este ca Romania devine din ce in ce mai mult o societate de consum. Ceea ce generam noi ca deseu incepe sa creasca an de an. Trebuie sa constientizam si sa aratam cetateanului ca schimbarea modelelor de consum este pana la urma ceva foarte important. A economisi apa, energia, a genera mai putine deseuri nu fac decat sa conduca la un mediu mai curat, pentru noi, pana la urma. Aceasta cantitate de deseuri de 340 de kg inca nu este foarte mare, bine ar fi sa reusim sa o mentinem aici, sa nu creasca mai mult" – a subliniat Liliana Nichita.

In privinta recuperarii si valorificarii deseurilor, Nichita a precizat ca Romania este in urma unor tari precum Ungaria si Cehia, intrucat acolo sistemele au inceput sa functioneze ceva mai devreme. "Noi nu putem decat sa folosim experienta lor si ceea ce facem noi este dovada ca ne-am uitat ce fac vecinii nostri. Suntem inca in urma lor, dar cred ca putem sa ii ajungem si sa ii depasim, daca ne straduim putin" – crede Liliana Nichita.

Reprezentanta ECO ROM Ambalaje a mentionat ca pana anul trecut obiectivul referitor la valorificarea deseurilor de ambalaje a fost indeplinit, dar ca el devine din ce in ce mai greu de atins, din diverse considerente. "In primul rand, deseurile de ambalaje nu se regasesc doar in fluxul comercial, unde exista o serie de constrangeri si o serie de proceduri prestabilite. Operatorii economici stiu ce au de facut si fac.

Practic, implicarea cetateanului trebuie fie primul pas, altfel noi nu ne vom mai atinge obiectivele incepand de anul viitor" – a aratat Nichita. Potrivit ECO ROM Ambalaje, cea mai mare societate de profil din tara, in Romania 30% din cantitatea totala de deseuri reprezinta plastic, 26% – hartie, 20% – sticla, 11,77 – lemn si 11,75 – fier. Sorin Popescu, directorul general ECO ROM Ambalaje, a declarat joi, ca in 2007 erau incluse in sistemul de colectare selectiva a deseurilor 24 de localitati si 800.000 de locuitori si s-a reusit colectarea a 8.000 tone de ambalaje.

Potrivit acestuia, in 2008 au fost incluse 40 de localitati, cu 1,8 milioane de persoane si se spera ca pana la finele anului sa fie colectate 13.000 tone de ambalaje. "De anul viitor se doreste ca ECO ROM Ambalaje sa intre in parteneriat cu 70 de autoritati locale pentru introducerea sistemului de colectare selectiva a deseurilor. Romania trebuie sa colecteze selectiv deseurile pana in 2013-2017 iar populatia este educata pentru a respecta acest sistem" – a sustinut Sorin Popescu.

Seminarul organizat la Targu Mures de ECO ROM Ambalaje, sub patronajul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, a avut drept scop sensibilizarea unor judete precum Mures, Bistrita-Nasaud, Harghita sau Covasna, in care lucrurile in privinta colectarii selective a deseurilor nu s-au pus in miscare. In acest context, seminarul "Colectarea selectiva a deseurilor – provocari si solutii" a reunit reprezentanti ai Agentiilor pentru Protectia Mediului din cele patru judete, precum si o serie de primari, insa prezenta a fost destul de modesta.

Dezbaterile au vizat problematica gestiunii deseurilor de ambalaje la nivel regional si local, stadiul colectarii selective in judetele mentionate, prezentarea unor modele de succes si eficienta comunicarii in schimbarea comportamentului populatiei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri