Un nou raport de analiza a situatiei de la Rosia Montana

Alburnus Maior a dat publicitatii un raport de "Analiza Actualizata a Riscurilor" a proiectului minier de la Rosia Montana.

Punctele principale de interes ale raportului sunt informarea despre desfasurarea cazurilor in instanta privind certificatele de urbanism, certificatele de descarcare, informatii privind procedurile de autorizare, programul si locatiile de stramutare si programul de demolari si nu in ultimul rand, informatii privind propunerea de interzicere a cianurii in minerit.

Raportul arata ca masivul Carnic, care contine cele mai mari rezerve de aur din zona Rosia Montana, este din nou protejat prin lege, dupa Suspendarea Certificatului de descarcare de sarcina arheologica 4/2004.

Prin acordarea acestui certificat in 2004 a fost revocat regimul de protectie conferit intregului masiv prin legea 5/2000, cu exceptia ariei limitate Piatra Corbului.

Pe data de 4 septembrie 2007 Curtea de Apel Alba a suspendat certificatul de descarcare, masivul fiind astfel din nou protejat ca si monument istoric de interes national. Raportul arata ca practic, este interzisa desfasurarea de activitati miniere in zona masivului Carnic.

Pe 13 septembrie 2007, Ministerul Mediului a suspendat pe o perioada nelimitata procedura de Evaluare a Impactului asupra Mediului pentru proiectul Rosia Montana, pana la solutionarea in instanta a tuturor litigiilor si pana la solutionarea problemei certificatului de urbanism, care a fost suspendat in instanta.

Raportul precizeaza ca Gabriel Resources, compania care dezvolta proiectul in Rosia Montana, a cheltuit pana in prezent 200 milioane de dolari din banii investitorilor fara sa aiba rezultate tangibile. Din cauza problemelor presante cu care se confrunta, pretul actiunilor Gabriel Resources este in cadere libera, de la 4.00 dolari canadieni in august 2007, la 1.51 dolari canadieni in noiembrie 2007.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri