Bucurestenii pot manca intr-un restaurant cu bucatarie ecologica, dar nu mai in cazul in care isi permit financiar acest lucru. Restaurantul se aprovizioneaza cu fructe si legume cultivate chiar in gradina casei in care familia intreprinzatoare locuieste, undeva la 15 km de Bucuresti.Pentru ca mancarea sa fie proaspata, meniul se schimba zilnic.
Investitorul-pionier crede ca mancarea sanatoasa ii va aduce in cele din urma profit. Violeta Vintage Kitchen isi face aparitia pe piata din Capitala ca o alternativa la restaurantele tipice care se aprovizioneaza de la marii retaileri.
Situat pe Strada Batistei, la numarul 23, Violeta Vintage Kitchen este un restaurant mic, cu o capacitate de 30 de persoane, in care mancarea este gatita din ingrediente proaspete, fara conservanti sau aditivi. Este pe cat posibil low-fat, iar pentru asta garanteaza insasi Violeta Dinca, bucatarul si managerul localului.
"Gatim cu ulei putin si doar cu uleiuri netoxice (de masline, de samburi de struguri, porumb, palmier si orez) si folosim un timp scurt de prajire, acesta fiind inlocuit, in mare masura, de coacere si fierbere la aburi", explica Violeta.
Ea ne-a povestit ca restaurantul este o afacere de familie in care s-au investit economiile ei si ale sotului, iar suma totala a ajuns la 36.000 de euro. Conform planului de afacere, investitia ar trebui sa fie recuperata in aproximativ doi ani.
Ideea de a deschide un restaurant cu mancare sanatoasa si ecologica a venit dupa ce Violeta, mama a trei copii, a vazut o statistica ce indica faptul ca 70% dintre copiii englezi sufera de boli digestive cronice generate de alimentatia cu carne procesata mecanic, adica adunaturi de resturi de carne, tendoane si aschii de oase insotite de nelipsitii car tofi prajiti. Acelasi dusman discret ne ameninta si pe noi, romanii, crede Violeta.
Preturile sunt ceva mai mari decat cele dintr-un restauran obisnuit, dar sunt justificate de calitatea ingredientelor folosite. Astfel, o supa costa 8 lei, o portie de curcan cu mere si piure – 30 de lei, o salata consistenta – 14 lei, iar pentru desert trebuie sa platesti intre 6 si 13 lei. "Este vorba despre redescoperirea placerii de a manca si despre pastrarea traditiilor", incheie Violeta.