Un cercetator roman a disparut in Oceanul Pacific

Cercetatorul roman Mihai Muncus-Nagy este dat disparut in Oceanul Pacific, in apele teritoriale ale Noii Zeelande.

In exclusivitate pentru Green Report, sotia cercetatorului roman, doamna Kinga Muncus-Nagy, a declarat ca echipele de salvare si-au extins cautarile si pe celelalte insulite din jurul insulei Raoul.

Doamna Muncus-Nagy ne-a explicat ca sotul ei executa o activitate de rutina, aceea de masurare a temperaturii apei oceanului, care se efectueaza in fiecare zi de luni.

Dupa primele doua zile de cautari, echipele de salvare au pierdut sperantele sa-l mai gaseasca in viata pe cercetatorul roman.

In cursul zilei de luni, 2 ianuarie, romanul a plecat sa masoare temperatura apei oceanice si nu s-a mai intors.

Actiunea de cautare a inceput imediat dupa observarea disparitiei sale.

Autoritatile din Noua Zeelanda au pus la dispozitia echipelor care il cauta pe roman si un elicopter. 

Potrivit nzherald.co.nz , voluntarul disparut in misiune facea parte dintr-o echipa de 6 persoane care executau o misiune de monitorizare in insula Raoul.

Raoul este cea mai mare insula din arhipelagul Kermadec, situat la 1000 de kilometri nord-est de principalele doua insule ale Noii Zeelande. Raoul este declarata rezervatie naturala, datorita speciilor rare de plante si pasari aflate pe ea. In arhipelagul Kermadec traiesc 35 de specii de pasari, dintre care cinci sunt unice in lume, precum si 113 tipuri de plante care necesita protectie.

Raoul nu este locuita permanent de om, dar prezenta omului pe insula, chiar ocazionala, a dus la dezvoltarea in aceasta rezervatie a unor specii de plante invazive, "oportuniste", care afecteaza dezvoltarea habitatului natural, a declarat pentru Green Report doamna Muncus-Nagy.

Mihai Muncus-Nagy incepuse misiunea in luna octombrie 2011. Presa din Noua Zeelanda il prezinta drept specialist in alpinism, obisnuit sa lucreze in echipe restranse, calitati ce l-au ajutat sa fie acceptat in misiunea din insula Raoul.

Mihai si Kinga Muncus-Nagy au infiintat o asociatie de protectie a naturii, Biounivers, cu sediul in judetul Alba. Kinga Muncus-Nagy este presedintele asociatiei, iar Mihai este vicepresedinte. Pentru misiunea din Noua Zeelanda, Mihai Muncus-Nagy isi depusese candidatura prin internet, iar aceasta i-a fost acceptata. Mihai Muncus-Nagy este singurul european care participa la aceasta actiune. 

Mihai Muncus-Nagy (33 de ani), absolvent al Facultatii de Silvicultura din Oradea, participa la o misiune organizata in insula Raoul de Departamentul de Conservare. Aceasta institutie guvernamentala se ocupa de protejarea patrimoniului natural si istoric al Noii Zeelande.

Insula Raoul – in topul celor mai periculoase sapte destinatii de pe Terra

Pe blogul sau, Mihai precizeaza ca insula Raoul se afla in topul celor mai periculoase sapte destinatii de pe Terra. "Cutremurele aproape saptamanale, ciclonul de doua ori pe an, terenul accidentat si instabil, posibila eruptie a vulcanului semiactiv de pe insula si posibilitatea unei evacuari de urgenta abia in … 3 zile, izolarea pe o insula nelocuita" – acestea sunt principalele probleme descrise de exploratorul roman. Insula Raoul se afla exact pe "cercul de foc" al Pacificului, la contactul dintre doua placi tectonice.

Din cauza stancilor, a curentilor de apa si a vantului, singura cale de acces pe Raoul este prin partea de nord a insulei, numai cu ajutorul barcilor pneumatice care se pot opri cu botul intre stanci fara a fi distruse.

Arhipelagul Kermadec nu se afla pe rutele comerciale obisnuite, el fiind cunoscut mai ales ca punct de escala pentru baleniere.

Pe blogul lui Mihai Muncus-Nagy, ultima postare este aceea din data de 27 decembrie 2011. Mihai vorbeste aici despre o planta extrem de rara, Hebe breviracemosa, care traieste numai in insula Raoul. Planta a fost descoperita de om in anul 1983, cand pe insula mai traia un singur exemplar. In prezent se deruleaza un program de reconstructie a acestei specii, denumit Happy Hebe Project, iar numarul de exemplare a ajuns la 275.

Conceptia de viata a lui Mihai Muncus-Nagy a fost cea descrisa de o idee a teologului german Meister Eckhart: "Daca singura rugaciune pe care ai spus-o in viata a fost „multumesc”, aceasta este suficient". 

Mihai Diac

Foto: www.stuff.co.nz/national/6214167/Search-for-DOC-man-on-Raoul-Island-called-off

spot_img

Ultimele știri