Un cactus-baterie electrica si pelerina invizibilitatii, printre proiectele inventatorilor francezi

Un cactus-baterie electrica, un fir de carbon ultrarezistent si o pelerina a invizibilitatii inspirata din seria „Harry Potter” fac parte dintre inventiile chimistilor francezi din Pessac, care si-au prezentat realizarile cu ocazia lansarii oficiale a Anului international al chimiei, potrivit AFP, citata de Mediafax.

Specialistii de la Centrul de cercetari Paul-Pascal (CRPP) din cadrul Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) au permis, recent, publicului larg sa viziteze laboratoarele lor, cu ocazia lansarii oficiale a Anului international al chimiei, inaugurat recent de UNESCO. Pe parcursul lunilor viitoare, chimistii francezi „vor lua contact cu publicul, facand diverse experimente chiar pe strada”, a anuntat Philippe Richetti, directorul acestui centru. 

In laboratorul departamentului de baterii bio si biocaptatoare, vizitatorii vor descoperi printre numeroase computere si instrumente de masura, cativa cactusi strabatuti de gauri, veritabile stigmate ale unor experimente anterioare. Victoria Flexer, o cercetatoare italiana de origine argentiniana, in varsta de 32 de ani, inregistreaza intensitatea curentului electric produs de un mic cactus, asupra caruia ea face sa varieze intensitatea luminii, cu ajutorul unei lampi de birou. 

Biobacterie electrica in cactus

„Este o planta pe care o puteti cumpara de la orice florarie. Vrem sa fabricam cea mai mica biobaterie electrica ce a fost construita vreodata, a carei energie provine din cuplul oxigen-glucoza, compusi ce sunt prezenti in toate organismele fiintelor vii”, a explicat cercetatorul Nicolas Mano.

Nicolas Mano spera ca va putea sa treaca in curand de la cactusi la soareci si, poate, „peste un deceniu”, la implementarea unor aplicatii terapeutice pe pacienti umani.

Departamentul de nanotuburi, condus de Philippe Poulin, produce natomateriale (la o scara de cateva miimi de milimetru), electrozi din carbon de cativa microni – cei pe care echipa coordonata de Nicolas Mano va putea sa ii implanteze in corpul uman – si microfibre de o rezistenta incredibil de mare. 

„Daca le-am folosi pentru a fabrica o plasa, am putea sa oprim cu ajutorul ei o motocicleta grea de 300 de kilograme care circula cu 100 de kilometri/ora”, au explicat cercetatorii francezi.

Intr-un alt laborator, Olivier Mondain-Monval lucreaza cu metamateriale, pe care le considera „materiale cu proprietati electromagnetice si optice fascinante”, cum ar fi devierea razelor de lumina in jurul unui obiect, pe care il face sa devina astfel invizibil. „Inca nu am ajuns sa fabricam pelerina lui Harry Potter, insa lucram la acest proiect”, a precizat chimistul francez.

 

spot_img

Ultimele știri