Ultimatumul fixat Ucrainei de Gazprom a expirat fara a se ajunge la un acord

Ultimatumul fixat Ucrainei de grupul rus Gazprom pentru achitarea datoriilor la gaze naturale a expirat luni la ora 07.00 fara ca cele doua parti sa ajunga la un acord, transmite AFP.

In schimb, compania ucraineana de gazoducte Ukrtransgaz a anuntat luni dimineata ca nu a primit niciun avertisment referitor la o eventuala reducere a livrarilor din partea Gazprom.

Cu ocazia primului ’razboi al gazelor naturale’ de la inceputul lui 2006, ’Gazpromul ne-a trimis o telegrama cu
cateva ore inainte de intreruperea livrarilor, ceea ce nu este cazul de data aceasta. Nimeni nu va reduce
presiunea fara un avertisment’, a declarat purtatoarea de cuvant de la Ukrtransgaz, Inna Koval.

Gazprom a avertizat inca de saptamana trecuta ca va reduce cu 25 la suta livrarile de gaze naturale destinate Ucrainei, incepand cu data de 3 martie ora 07.00 GMT, in cazul in care Ucraina nu-si achita datoriile.

In schimb, guvernul ucrainean a afirmat ca a solutionat problema datoriilor pentruanii 2006 si 2007 , dar reproseaza societatilor intermediare UkrGazEnergo si RosUkrEnergo ca au blocat transferul banilor. Amenintarile vin la doua saptamani dupa ce cele doua state convenisera modalitatea de solutionare a acestei probleme.

In prezent gazul natural rusesc ajunge in Ucraina printr-un acord complex care implica treicompanii. Societatea UkrGaz-Energo, care este detinuta in proportii egale de RosUkrEnergo si Naftogaz, cumpara gazul natural rusesc de la societatea elvetiana RosUkrEnergo, in care 50 la suta dinactiuni sunt controlate de gigantul rus Gazprom. Ulterior UkrGaz-Energo revinde gazul natural catre compania Naftogaz, care se ocupa de aprovizionarea populatiei. Rusia si Ucraina au convenit in principiu sa puna capat acestei scheme complicate si sa elimine intermediarul Ukrgaz-Energo.Rusia asigura un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei.

Gazele naturale rusesti ajungin tarile comunitare trecand prin Ucraina (aproape 80 la suta) si Belarus (ceva mai mult de 20 la suta).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri