Ultima sansa pentru salvarea padurilor din Indonezia

Ani de zile Indonezia a facut bani de pe urma defrisarilor. Acum vrea sa castige miliarde de dolari pentru a conserva ce a mai ramas, informeaza Reuters.

Arhipelagul, care detine 10% din padurile tropicale ale lumii, isi pune sperantele in summitul ONU pe schimbari climatice de la Bali.

Guvernul indonezian lucreaza la o schema care va propune introducera reducerilor de emisii obtinute prin conservarea padurilor in sistemul de comercializare a certificatelor de carbon. Expertii estimeaza ca Indonezia ar putea castiga mai mult de 1,3 miliarde de dolari prin conservarea padurilor in cazul in care acest plan va gasi sprijinul necesar la Bali.

"Carbonul va fi noua valuta. In urmatorii ani vom vedea investitii de milioane, in urmatorii zece ani de sute de milioane", a declarat Marcel Silvius, manager Wetlandds International.

Padurile din Indonezia sunt o sursa naturala importanta pentru captarea carbonului dar ecologistii spun ca defrisarile masive si arderea copacilor au transformat tara in al treilea poluator cu gaze cu efect de sera la nivel mondial.

Potrivit unui raport realizat de Banca Mondiala, padurile indoneziene, unde se gasesc plante si animale pe cale de disparitie ca urangutanul, emit 2,5 miliarde tone de carbon pe an.Se estimeaza ca defrisarea contribuie cu 20% la cantitatea totala de emisii de gaze cu efect de sera, mai mult decat suma emisiilor de la toate masinile, trenurile si avioanele din lume.

Ecologistii sunt de parere ca protejarea padurilor tropicale este cea mai sigura si rapida cale pentru a combate unele dintre consecintele schimbarilor climatice.

"Comertul cu ulei de palmier ajuta la detonarea unei bombe climatice in Indonezia", avertizeaza Greenpeace.
Desi a pierdut aproximativ 70% din sectorul forestier, in Indonezia inca mai exista mai mult de 225 milioane acri de padure.

Cele mai bogate paduri se gasesc in Borneo, a treia insula ca marime din lume impartita intre Indonezia, Malaezia si Brunei. In aceste paduri se gasesc 2.000 de soiuri de copaci, mai mult de 350 de specii de pasari si 210 specii de mamifere.

Ecologistii avertizeaza insa ca insula este distrusa de defrisarile ilegale, activitatile agricole haotice si cresterea exagerata a plantatiilor de ulei de palmier.

Greenpeace estimeaza ca, intre 2000 si 2005, Indonezia a avut cea mai rapida rata de despadurire din lume, echivalentul a 300 de terenuri de fotbal fiind distrus in fiecare ora. Nu exista o estimare precisa a ratei de despadurire actuale dar se estimeaza o cifra cuprinsa intre 2,5 si 3,5 milioane de hectare pe an.

"Suntem intr-o canoe si ne indreptam spre cascada. Ratele prezente ale despaduririi, din Indonezia sau de oriunde, trebuie sa scada", a declarat Frances Seymour, director general al Centrului International de Cercetare a Padurilor (CIFOR).

Cercetatorii au declarat ca ratele de despadurire din Indonezia au scazut considerabil dupa implementarea masurilor dure de stopare a defrisarilor ilegale si a interzicerii folosirii focului pentru a curate pamantul. Toutsi Indonezia cere stimulente financiare, intre 5 si 20 de dolari pe hectarul de padure conservata.

"Intreaga lume va beneficia daca sutele de milioane de paduri, nu doar cele din Indonezia, vor fi salvate. Si pentru acest lucru lumea va fi dispusa sa plateasca", a declarat Rachmat Witoelar, ministrul indonezian al Mediului. Ministrul nu a precizat insa, in ce mod, tara sa, cunoscuta pentru nivelul ridicat de coruptie si sistemul legislativ flexibil, va putea sa asigure protectia padurilor.

190 de tari se vor reuni la Bali pentru a incepe negocierile unui viitor accord care va inlocui Protocolul de la Kyoto care expira in 2012.

Foto: reuters.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri