UE tinteste o limita de reducere a emisiilor de 30%, daca si restul lumii face la fel

Este posibil ca limitele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru tarile europene sa se inaspreasca, sustin reprezentantii Uniunii Europene, care au adaugat ca acest lucru se va intampla daca si restul lumii face la fel, informeaza WBCSD.

In incercarea de a da un imbold tarilor precum Statele Unite, care au refuzat sa se alinieze angajamentului de reducere a emisiilor, UE cere natiunilor bogate sa se uneasca in vederea reducerii emisiilor cu 30 de procente pana in 2020.

Blocul european a garantat o reducere de 20% pana atunci, dar a adaugat ca aceasta limita poate creste la 30% daca si alte tari bogate ale lumii isi iau angajamentul sa faca la fel in cadrul unui acord international pe aceasta tema.

„Nu ne dorim o industrie cu emisii scazute doar pentru Europa, ne dorim o industrie cu emisii scazute pentru intreaga lume”, a declarat Nuno Lacasta, un oficial portughez pe teme climatice.

Nuno Lacasta a declarat ca Statele Unite, cel mai mare poluator al lumii si singura natiune industrializata care nu a semnat Protocolul de la Kyoto, si-a putea reduce emisiile cu pana la 4,5 gigatone, cantitatea emisa de intreaga Europa in prezent, pana in 2030 folosind tehnologia existent la costuri moderate, potrivit unor date recente.

In afara de SUA, care prefer obiective voluntare de reducere a emisiilor si nu unele obligatorii, tarile in curs de dezvoltare precum India si China sunt, de asemenea, ezitante in fata unui acord de reducere a emisiilor, sustinand ca tarile bogate sunt istoric vinovate pentru incalzirea globala.

Conferinta pe teme climatice de la Bali este doar primul pas in procesul negocierilor pentru adoptarea unui nou protocol, a declarat secretarul general al UNFCCC, Yvo de Boer. Acesta a spus ca parerile se ciocnesc la Bali, dar a salutat infiintarea unui grup de lucru care discuta deadline-urile si optiunile pentru negocieri, care ar trebui sa se incheie pana la sfarsitul anului 2009.

De Boer a mai spus ca s-au luat decizii importante in ce priveste transferul de tehnologie pentru combaterea incalzirii globale de la tarile bogate la cele sarace. „Tarile in curs de dezvoltare au sentimental ca tarile bogate nu au facut suficient pentru a transfera tehnologie. Este foarte important ca aceasta problema sa fie rezolvata”, a declarat acesta.

Se preconizeaza ca tarile sarace vor suferi cel mai mult din cauza efectelor schimbarilor sclimatice, cum ar fi secete extreme, inundatii, foamete si crize ale apei. Delegatii din Banglandesh, Cambodgia si Papua Noua Guinee s-au alaturat agentiei de ajutor Oxfam pentru a cere tarilor bogate sa ajute financiar la adaptarea si combaterea efectelor catastrofice, costuri care se ridica la 50 de miliarde de dolari pe an.

Toata lumea spera ca delegatii de la Bali sa lase neintelegerile in trecut si sa elaboreze o strategie concreta de combatere a incalzirii globale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri