UE propune sisteme obligatorii de răspundere a producătorilor pentru textile și reciclarea eficientă a deșeurilor

Comisia Europeană propune un set de norme pentru a responsabiliza producătorii pentru întregul ciclu de viață al produselor textile și pentru a sprijini gestionarea durabilă a deșeurilor textile în întreaga Uniune Europeană. Această inițiativă are scopul de a accelera dezvoltarea sectorului colectării separate, sortării, reutilizării și reciclării textilelor în UE, în conformitate cu Strategia UE pentru textile durabile și circulare.

Prin creșterea disponibilității textilelor uzate, se estimează că vor fi create locuri de muncă la nivel local și se vor economisi bani atât pentru consumatorii din UE, cât și pentru cei din afara acesteia, în timp ce se reduce impactul producției de textile asupra resurselor naturale.

Propunerea Comisiei implică introducerea unor sisteme obligatorii și armonizate de răspundere extinsă a producătorilor pentru textile în toate statele membre ale UE. Astfel de sisteme au avut succes în îmbunătățirea gestionării deșeurilor provenite de la alte produse, cum ar fi ambalajele, bateriile și echipamentele electrice și electronice. Producătorii vor fi responsabili de costurile de gestionare a deșeurilor textile, ceea ce îi va stimula să reducă deșeurile și să îmbunătățească circularitatea produselor textile prin proiectarea acestora încă de la început. Suma plătită de producători pentru sistemul de răspundere extinsă a producătorilor va fi ajustată în funcție de performanța de mediu a textilelor, utilizând principiul „eco-modularității”.

Normele comune ale UE privind răspunderea extinsă a producătorilor vor facilita și punerea în aplicare de către statele membre a cerinței de colectare separată a textilelor începând cu anul 2025, în conformitate cu legislația actuală. Contribuțiile producătorilor vor fi utilizate pentru a finanța investiții în capacitatea de colectare separată, sortare, reutilizare și reciclare a textilelor. Scopul propuselor norme privind gestionarea deșeurilor textile este de a asigura sortarea textilelor uzate în vederea reutilizării, iar ceea ce nu poate fi reutilizat va fi direcționat către reciclare. Întreprinderile sociale care se ocupă de colectarea și tratarea textilelor vor avea oportunități sporite de afaceri și acces la o piață mai mare pentru textilele de ocazie.

Propunerea Comisiei va promova, de asemenea, cercetarea și dezvoltarea de tehnologii inovatoare pentru circularitatea sectorului textilelor, inclusiv reciclarea fibrelor în fibre textile.

O altă problemă abordată de propunerea Comisiei este exportul ilegal de deșeuritextile către țări care nu au capacitatea de a le gestiona. Noua lege propusă va clarifica ceea ce constituie deșeuri textile și ceea ce poate fi considerat textil reutilizabil, astfel încât să se pună capăt practicii exporturilor deșeurilor disimulate ca textile reutilizabile. Aceasta se va completa cu măsurile prevăzute în propunerea pentru un nou regulament privind transferurile de deșeuri, care vor asigura că transferurile de deșeuri textile au loc numai atunci când există garanții că acestea vor fi gestionate într-un mod ecologic și rațional.

Citește și:

Interviu: Generațiile noi taxează tot mai mult derapajele sau abuzurile din industria modei – Green Report (green-report.ro)

***

Acest text a fost generat în parte cu ajutorul ChatGPT, model de generare a limbajului dezvoltat de OpenAI. După generarea limbajului provizoriu, autorul a revizuit, editat și modificat textul conform propriilor preferințe și își asumă responsabilitatea finală pentru conținutul acestuia.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri