Fainurile de animale, interzise in Uniunea Europeana in 1997, ar putea fi reintroduse in hrana pestilor de crescatorie de la 1 iunie, data de la care piscicultorii vor fi reautorizati sa foloseasca acest tip de hrana in helesteie.
Proteinele animale transformate, denumite PAT, ar putea constitui un substitut pretios pentru fainurile de peste, care sunt foarte rare. Cei mai multi pesti de crescatorie sunt carnivori si necesita cantitati mari de pesti salbatici”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, citat de 20minutes.fr.
Pentru prevenirea raspandirii encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), boala vacii nebune, Comisia Europeana a luat cateva masuri, printre care si interzicerea folosirii fainurilor de origine animala in hrana rumegatoarelor, decisa prin hotararea CE 999/2001, potrivit recolta.eu.
Ulterior, datorita insuficientei metodelor de testare animala, prin decizia CE 1234/2003 s-a extins profilactic aceasta interdictie asupra tuturor speciilor crescute in sistem industrial.
Aceasta situatie, impreuna cu interzicerea cultivarii de soia modificata genetic, a creat un deficit major de proteina in Europa. Alternativa curenta este reprezentata de un monopol pe importul de proteina vegetala, respectiv srotul de soia (modificata genetic) preponderent din America de Sud, potrivit europa.eu.
In 2007, Autoritatea pentru Siguranta Alimentara din Europa a evaluat riscul utilizarii fainii de carne/oase provenind de la porci la pui si viceversa constatand ca utilizarea interspecii dovedeste un risc insignifiant de transmitere a ESB catre animale nerumegatoare sau catre oameni, mai scrie recolta.eu.