Fermierii europeni trebuie sa se adapteze la schimbarile climatice din urmatoarele decenii, sa isi transforme practicile astfel incat sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera, si sa continue sa cultive pamantul, anunta Comisia Europeana, citata de Reuters.
„Pe termen lung, presiunea climatica poate duce la o marginalizare si mai accentuata a agriculturii, sau chiar la abandonul unor pamanturi agrabile in unele parti ale UE. Aceasta va afecta semnificativ peisajul si biodiversitatea, si va influenta dezvoltarea generala a regiunilor Europei”, se scrie in documentul emis de Comisia Europeana.
Agricultura este o sursa importanta de oxid de azot si de emisii de metan, iar acestea pot fi ameliorate daca fermierii aleg energiile regenerabile si cultivarea de produse bio. In plus, agricultorii trebuie sa caute metode prin care carbonul poate fi depozitat in pamanturile agrabile. Agricultura organica foloseste eficient ciclurile de nutritie, si tinde sa promoveze o biodiversitate mai bogata.
Pe termen scurt, fermierii trebuie sa protejeze livezile de inghet, sa imbunatateasca sistemele de racire ale adaposturilor de animale, sa schimbe datele la care se demareaza insamantarile si sa transforme varietatea de recolte cultivate. Pe termen lung, guvernele trebuie sa identifice zonele vulnerabile, sa dezvolte planuri de irigatie, si sa investeasca sume mai mari in cercetare.
Foto: Reuters