Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

UE isi propune economii de 190 miliarde euro prin cresterea eficientei energetice pana in 2020

Cresterea eficientei energetice cu 20% pana in 2020 in statele membre ale Uniunii Europene (UE) ar antrena economii de peste 190 miliarde de euro,  a declarat, in conferinta  CRE Info Day 2013: Energy, ICT, R&D, Norela Constantinescu, reprezentanta Directoratului General pentru Energie (DG ENER) al Comisiei Europene.

Sunt vizate investitii (in sistemul energetic european – n.r.) de 1 trilion de euro pana in 2020”, a declarat reprezentantul DG ENER.

Aceasta a amintit ca prioritare cresterea eficientei energetice cu 20% pana in 2020, finalizarea pietei interne a energiei, implementarea unei infrastructuri „inteligente” pentru electricitate, gaz si pentru transportul produselor petroliere, cresterea ponderii surselor de energie regenerabila in cosul energetic, precum si masurile vizate in ceea ce priveste dimensiunea externa in contextul cresterii dependentei europene de importurile de energie din tari terte, in special din Rusia.

Smart City Sibiu, pilon de crestere a inovarii si sustenabilitatii

Reprezentanta  DG ENER a adus in discutie si  programul european de stimulare a cercetarii si inovarii, cu implicatii profunde si pentru dezvoltarea sectorului energetic, Horizon 2020.

Conceptul Smart Cities, precum cel de la Sibiu, are un potential deosebit in ceea ce priveste cresterea eficientei energetice. Faptul ca vor creste stimulentele pentru implementarea acestui concept este un lucru deosebit. Programul Horizon 2020 poate contribui la identificarea celor mai bune si mai inovatoare solutii de implementare a acestor proiecte de orase inteligente, care din pacate nu sunt usor de finantat. Sprijinul si promovarea din partea Uniunii Europene este vitala pentru ca astfel de proiecte sa capete amploare”, a declarat vicepresedintele Centrului Roman al Energiei (CRE), Corneliu Bodea.

De asemenea, prezent in cadrul dezbaterilor, Ioan Silvas, reprezentant Electrica SA, investitiile in regenerabile vor capata greutate odata cu cresterea ponderii acestora in consum.

De cealalta parte, generarea conventionala, sursa principala de valoare a industriei, va continua sa scada. Potrivit estimarilor din piata, scaderea va fi de pana la 11% in 2020 raportat la anul 2011. Exista insa oportunitati de crestere: este in plan cresterea capacitatii RES cu 135 GW pana in 2020, rezultand intr-un EBIT (venit din exploatare – diferenta dintre venituri si cheltuielile de functionare) aditional de 14 miliarde de euro, in vreme ce costul tehnologiilor din domeniul regenerabilelor va scadea cu pana la 60% in 2020. Exista oportunitati, dar pentru a le valorifica, sectorul energiei electrice trebuie sa inoveze”, a punctat reprezentantul Electrica.

spot_img

Ultimele știri