Ministrii europeni ai Pescuitului au decis marti sa inaspreasca masurile de protejare a tonului cu inotatoare albastre, obligand statele membre sa furnizeze inaintea fiecarui sezon planuri de pescuit detaliate.
Ministrii Pescuitului, reuniti luni si marti la Bruxelles, si-au dat acordul formal asupra unui plan convenit in luna iunie de limitare a pescuitului de ton cu inotatoare albastre in estul Oceanului Atlantic si in Marea Mediteraneana, pentru a da posibilitatea de a se reface bancurilor de peste din aceasta specie amenintata.
Masurile adoptate astazi prevad limitarea la sase luni pe an a pescuitului si majorarea greutatii minime a tonului capturat, de la 10 la 30 de kilograme, pentru a i se da mai mult timp de reproducere si crestere. De asemenea, li se cere statelor membre sa prezinte Comisiei Europene pana la 31 ianuarie planurile de pescuit, in care sa fie specificate toate vasele ce depasesc 24 de metri lungime care pescuiesc ton si cotele fiecaruia dintre ele.
Pentru vase mai mici de 24 metri lungime, statele membre vor trebui sa specifice cotele alocate fie asociatiilor de producatori, fie grupurilor de vase care pescuiesc cu echipamente de acelasi fel.
"Comisia considera ca planurile de pescuit adoptate de Consiliu sunt un instrument necesar si eficient pentru a se evita pescuitul in exces, avandu-se in vedere si supracapacitatea flotei UE. Noi suntem angajati sa
initiem un sistem strict de control pentru acest tip de pescuit", a declarat comisarul european pentru
pescuit, Joe Borg.
Aceste noi masuri vor afecta cel mai grav Franta, Italia si Spania, care sunt cele mai mari producatoare de ton din UE. Acest pachet de masuri se inscrie insa in eforturile internationale de a salva de la disparitie tonul. Japonia, care consuma un sfert din productia mondiala de ton, s-a angajat sa ia masuri similare.
In timp ce ministrii pescuitului discutau masurile de limitare a pescuitului de ton, in fata cladirii Consiliului European se adunasera cateva zeci de pescari polonezi, care cereau demisia comisarului Joe Borg, pe care il acuzau ca minte in legatura cu disparitia tonului din Marea Baltica.
"’Minciuna a distrus comunismul, tot minciuna va distruge si Uniunea Europeana", se putea citi pe unul
dintre banner-ele purtate de protestatari. De asemenea, ei ii acuzau pe suedezii si danezii ca ei sunt cei
care pescuiesc in exces tonul din Marea Baltica. "Tot ce noi protejam, ei pescuiesc", afirma unul dintre
participantii la demonstratie.