Cele mai importante institute de cercetare din Uniunea Europeana (UE) au fondat Alianta Europeana pentru Cercetare Energetica (EERA). Alianta va dezvolta capacitatile stiintifice ale UE in domeniul energiei, prin programe si facilitati comune.
Comisia Europeana a lansat in noiembrie 2007 Planul Strategic de Tehnologie Energetica (SET-Plan), care combina capacitatea celor mai importante institute de cercetare si universitati cu sprijinul industriei europene si statelor membre. EERA, care cuprinde in prezent 12 institute de cercetare, este comunitatea stiintifica pe care se bizuie planul, iar actiunile sale vor beneficia de informatiile furnizate de Sistemul European de Informatii privind Tehnologiile Energetice (SETIS).
Comisarii europeni pentru Cercetare si respectiv Energie, au salutat initiativa."Dezvoltarea tehnologiilor energetice la nivel inalt necesita colaborarea celor mai stralucite minti si resurse, dincolo de limitele impuse de granite. Acest program de colaborare ne va permite sa folosim mai eficient resursele nationale si europene si sa fim mai competitivi pe plan international", a spus Janez Potocnik, comisar european pentru Stiinta si Cercetare.
"SET-Plan ne ofera punctul de pornire pentru a dezvolta un portofoliu de tehnologii curate, eficiente si la preturi accesibile. Sansa de a fi lideri mondiali in tehnologiile cu emisiii reduse de carbon sta in fata noastra", a subliniat si Andris Piebalgs, comisar european pentru Energie.
SET-Plan cuprinde si o serie de noi initiative industriale prioritare, printre care captarea si depozitarea carbonului si sursele de energie alternative. Scopul final este ca UE sa poata trece la o economie bazata pe tehnologii cu emisii reduse de carbon.