UE coordoneaza cercetarea in domeniul sigurantei alimentelor

Doisprezece oameni de stiinta se intalnesc astazi la Paris pentru a pune la punct un program pan-european care sa coordoneze cercetarea in domeniul sigurantei alimentelor in conditiile amenintarii schimbarilor climatice. Intre cele 20 de tari participante la proiect se numara si Romania.

Aceasta este prima intalnire a comisiei stiintifice Joint Programming Initiative, prezidata de Franta, prin Institutul national de cercetari in agricultura (INRA), si de Marea Britanie, prin Consiliul de cercetari stiintifice in biotehnologie si biologie (BBSRC).

Consiliul isi propune sa imbunatateasca eficacitatea fondurilor in acest domeniu, ce ajung pana la un miliard de euro anual.

„Milioane de euro se investesc in sectorul public si privat pentru a rezolva aceasta problema (a sigurantei alimentelor, n.r.). Dar niciun stat membru nu o poate rezolva pe cont propriu. Putem valora la maxim finantarea cercetarii publice doar daca lucram impreuna”, a declarat Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru Cercetare, Inovare si Stiinta.

Populatia planetei se dubleaza pana in 2030

Principala sarcina a noii comisii este de a asigura siguranta si durabilitatea surselor de hrana si reducerea impactului schimbarilor climatice asupra acestora. Alaturi de Franta si Marea Britanie, in proiect sunt implicate si Austria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Irlanda, Israel, Italia, Olanda, Norvegia, Slovacia, Spania, Suedia si Turcia.

Populatia planetei este asteptata sa se dubleze pana in anul 2030, iar presiunea asupra surselor de hrana va creste corespunzator.

Foto: czechdaily.files.wordpress.com

spot_img

Ultimele știri