UE-15 isi va realiza obiectivul de reducere a emisiilor cu opt la suta pana in 2012

Uniunea Europeana si majoritatea statelor membre sunt capabile sa isi respecte angajamentele asumate in cadrul protocolului de la Kyoto in vederea reducerii sau limitarii emisiilor de gaze cu efect de sera, se arata in raportul anual al Comisiei privind atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor poluante, informeaza Rompres.

Cele mai recente estimari ale statelor membre indica faptul ca UE-15 isi va realiza obiectivul de reducere a emisiilor cu opt la suta, combinand politicile si masurile deja luate, achizitionarea de credite de emisii din proiecte desfasurate in tari terte si activitatile din domeniul silviculturii, prin intermediul carora carbonul este absorbit din atmosfera.

De asemenea, in unele state membre se afla in discutie o serie de masuri suplimentare, care ar putea aduce o reducere suplimentara de 3,3 la suta, permitand astfel UE-15 sa isi depaseasca obiectivul de reducere a emisiilor. Pe langa aceasta, statele membre nu au integrat complet in estimarile lor limitele certificatelor de emisii stabilite pentru perioada de comercializare 2008 – 2012 in cadrul UE a Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii. Se estimeaza ca, pentru UE-15, aceste limite vor genera o reducere cu 3,3 la suta fata de nivelurile din anul de referinta.

Raportul Comisiei privind progresele, bazat pe ultimele previziuni ale statelor membre, indica faptul ca politicile si masurile existente – cele deja puse in aplicare – ar trebui sa determine, pana in 2010, anul de la jumatatea perioadei 2008 – 2012, o scadere a emisiilor din UE-15 cu 3,6 la suta fata de nivelurile din anul de referinta. Aceasta scadere ar putea ajunge la 6,6 la suta, ca urmare a reducerii de trei la suta generate de planurile a zece dintre statele membre ale UE-15 de a achizitiona credite in cadrul unor proiecte de reducere a emisiilor desfasurate de tari terte prin intermediul celor trei mecanisme comerciale stabilite la Kyoto – comercializarea emisiilor la nivel international, mecanismul de dezvoltare curata si instrumentul comun de implementare.

Activitatile de despadurire si reimpadurire, in urma carora se creeaza asa-numite "puturi" biologice care absorb dioxidul de carbon din atmosfera, ar putea contribui cu inca 1,4 la suta la aceasta scadere, reducerea totala fiind de opt la suta, adica la nivelul propus la Kyoto.

In opinia comisarului pentru mediu, Stavros Dimas, ultimele estimari sunt de bun augur si demonstreaza ca actiunea coordonata la nivel european in vederea realizarii obiectivelor de la Kyoto functioneaza cu adevarat. "Sa nu uitam, insa, ca Kyoto este doar primul pas: acum planeta are nevoie de un nou acord international privind clima, care sa incorporeze reducerile ambitioase ale emisiilor pe care Europa si le-a autoimpus pentru anul 2020 si ulterior. Din acest motiv, masurile suplimentare pe care statele membre UE si le propun trebuie implementate, iar pachetul de masuri propus de Comisie privind schimbarile climatice si energia trebuie aprobat fara intarziere de Parlamentul European si de Consiliu", a precizat Stavros Dimas.

Dupa cum s-a anuntat si in luna iunie, in 2006, ultimul an pentru care sunt disponibile date complete, nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera in UE-15 a inregistrat o scadere cu 2,7 la suta fata de nivelurile din anul de referinta. Acest rezultat a contrastat cu nivelul cresterii economice de peste 40 la suta in aceeasi perioada. Pentru UE-27, reducerea emisiilor a atins in 2006 procentul de 10,8 la suta in raport cu nivelurile din anul de referinta. In cadrul protocolului de la Kyoto, cele 15 state – membre ale Uniunii Europene la data la care protocolul a fost adoptat (UE-15) si-au luat angajamentul de a-si reduce emisiile colective de gaze cu efect de sera in perioada 2008 – 2012 cu opt la suta sub nivelurile dintr-un an de referinta ales (1990 in majoritatea cazurilor). Acest angajament comun a fost tradus in obiective de emisii diferentiate la nivel national pentru fiecare stat membru UE-15, al caror caracter obligatoriu este prevazut de legislatia europeana.

Pentru emisiile din UE – 27 nu exista niciun obiectiv comun. Zece dintre cele douasprezece state membre care au aderat la UE in 2004 si in 2007 si-au luat angajamente individuale in cadrul protocolului, care vizeaza reducerea emisiilor respectivelor state cu sase la suta sau, dupa caz, cu opt la suta fata de nivelurile din anul de referinta pana in 2008-2012. Cipru si Malta sunt singurele state care nu au niciun obiectiv de emisii. Romania a fost prima tara care a ratificat, prin Legea nr. 3/2001, Protocolul de la Kyoto, obligandu-se astfel la o reducere de opt la suta a emisiilor de gaze cu efect de sera, in perioada 2008 – 2012, fata de anul de baza (1989).

spot_img

Ultimele știri