Ultimele date adunate de European Bird Census Council (EBCC), BirdLife International si RSPB arata ca pasarile din Europa s-au imputinat cu 10% intre 1980 si 2006. Dintre acestea, pasarile de campie au avut de suferit cel mai mult, numarul acestora reducandu-se la jumatate, informeaza BBC News.
Cel mai dramatic declin a fost inregistrat in Europa de Vest, unde pasarile de campie sunt mai putine cu peste 50% din cauza agriculturii intensive. In Europa de Est, in schimb, datorita pastrarii practicilor agricole traditionale, numarul pasarilor de campie a scazut cu doar o treime.
In Marea Britanie, populatia pasarilor de campie a atins cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani, potrivit RSPB. Printre pasarile cele mai afectate se numara potarnichea, turtureaua si vrabia. Acestea sunt in pericol atat in Europa, cat si in Marea Britanie.
Graham Madge, reprezentant al RSPB, a explicat ca in Marea Britanie si Olanda, declinul a fost major din cauza folosirii in scop agricol a tot mai multor terenuri si a folosirii chimicalelor in agricultura pentru cresterea productivitatii. In Europa de Est, insa, pasarile nu au fost la fel de grav afectate intrucat din cauza lipsei de crestere economica, nu a fost posibila modernizarea in agricultura, explica specialistul.
Liderii europeni au promis oprirea pierderii biodiversitatii pana in 2010, insa Madge spune ca plantele si animalele isi imputineaza numarul cu un ritm la care este greu de crezut ca obiectivul poate fi indeplinit.
Acesta a adaugat ca este nevoie de strategii agricole care sa incurajeze fermierii est-europeni sa pastreze practicile agricole traditionale pentru a proteja pasarile, iar in Europa de Vest sa fie introduse scheme de protectie a pasarilor de campie.