Lucrarile seminarului "Turismul montan intre urgente si dezvoltare durabila", care au inceput pe 8 februarie, la Casa de Cultura din Busteni, s-au incheiat marti, informeaza Agerpres. Seminarul, la deschiderea caruia a participat si ministrul Turismului, Elena Udrea, si-a propus evaluarea situatiei turismului montan, stabilirea principalelor constrangeri existente si a directiilor de dezvoltare.
In cadrul lucrarilor, primarul orasului Busteni, Emanoil Savin, a facut o prezentare a statiunii, denumita "Perla Bucegilor" datorita multitudinii obiectivelor turistice si posibilitatii de praticare a diferitelor sporturi de iarna, intr-un cadru natural de exceptie.
"Strategia de dezvoltare a statiunii turistice Busteni, pe termen mediu se bazeaza pe refacerea si modernizarea infrastructurii pentru turism si imbunatatirea serviciilor turistice cu prioritatea numarul unu: dezvoltarea agrementului pentru sporturile de iarna si de vara", a declarat edilul localitatii.
In acest sens, se lucreaza la finalizarea proiectului "Infrastructura de acces Busteni-Valea Alba-Kalinderu" prin care s-a realizat partia de schi Kalinderu, telescaunul, instalatia de zapada artificiala, care au contribuit la revenirea Busteniului in randul statiunilor in care sporturile de iarna se practica la cel mai inalt nivel.
La Busteni s-a organizat, chiar inainte de inceperea seminarului, Cupa Mondiala de Escalada pe Gheata, la care au participat peste 70 de sportivi din 16 tari. Printre proiectele care vor fi depuse pentru obtinerea unei finantari europene din fonduri structurale se numara si "Busteni – o statiune renascuta", prin care, pana in anul 2012, centrul statiunii va beneficia de construirea a 13 noi obiective in domeniul turismului.
De asemenea, se va continua modernizarea domeniului schiabil cu urmatoarele obiective: realizarea unei noi partii, care se va numi Kalinderu 2, a unei partii olimpice de fond si a unui Fun Park pentru copii. Busteniul este, de altfel, una din statiunile de pe Valea Prahovei in care se va organiza, in anul 2013, Festivalul Olimpic al Tineretului European.
Pentru ca organizarea sa fie facuta la un inalt nivel, toti primarii de pe Valea Prahovei vor pleca, la acest sfarsit de saptamana, in Polonia, unde va incepe editia din acest an a FOTE. Participantii la seminar au vorbit si despre Valea Prahovei ca destinatie pentru turismul cultural, pentru diversificarea ofertei turistice.
In aceasta luna s-au implinit patru ani de cand la Hotelul Silva din Busteni functioneaza o galerie de arta, unde au expus peste 70 de artisti plastici din tara si din strainatate, care a contribuit la aducerea statiunii Busteni in atentia presei de specialitate si a publicului vizitator. La lucrarile seminarului au participat si reprezentanti ai Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani.
Mircea Opris, presedintele acestei asociatii, a rugat reprezentantii Ministerului Turismului sa infiinteze o singura comisie de omologare a partiilor de schi, argumentand ca "domeniul schiabil nu este protejat conform normelor internationale".
Potrivit lui Mircea Opris, infiintarea unei astfel de comisii ar putea duce la dezvoltarea uniforma a tuturor partiilor de schi, existand in prezent 80 de astfel de partii omologate. In acelasi timp, Petre Popa, director general al Transcablu SRL Brasov, a declarat ca "desi suprafata montana a Romaniei este comparabila cu cea a Austriei, intre cele doua tari exista mari deosebiri in ceea ce priveste dezvoltarea industriei de schi, in primul rand datorita ofertei slabe, cantitativ si calitativ, a domeniilor schiabile din Romania".
Acesta sustine ca posibilitatile de dezvoltare a "domeniilor schiabile" din Romania sunt multiple, iar autoritatile locale din aceste zone si chiar societatile particulare trebuie sa intocmeasca studii si proiecte de dezvoltare ale acestora.
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, in deschiderea seminarului, ca in bugetul pe acest an va fi finantat proiectul "Schi in Carpati", care exista inca din 2006, dar nu au existat fonduri pentru finantarea sa, iar cei care au proiecte turistice in care sunt finalizate studiile de fezabilitate si cele tehnice sa le trimita la minister pentru ca exista posibilitatea finantarii lor din acest an.
Ministrul Turismului i-a atentionat pe cei prezenti ca statiunile de pe Valea Prahovei trebuie sa faca pasi rapizi pentru modernizarea infrastructurii turistice si ridicarea nivelului calitativ al serviciilor oferite, in vederea organizarii FOTE 2013, tinand cont si de faptul ca pasii care se vor face vor fi atent monitorizati de Comitetul International Olimpic, odata la sase luni. Participantii la seminar au stabilit ca astfel de intalniri sa fie organizate periodic, pentru ca autoritatile locale si prestatorii de servicii turistice sa poata fi impulsionati sa realizeze proiectele necesare pentru dezvoltarea turismului montan.