Turcia ratifică Acordul de la Paris, cerând ca marii poluatori să plătească pentru daunele aduse climei

Turcia a ratificat Acordul de la Paris, care luptă împotriva modificărlor climatice, potrivit postului parlamentar care a transmis votul în direct, dând astfel curs angajamentului preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de la Adunarea Generală a ONU, de luna trecută, relatează AFP.

Recep Tayyip Erdogan a anunţat aceaastă decizie la sfârşitul lui septembrie, la New York, iar Turcia a devenit cea de-a 191-a ţară care a ratificat acest acord, care urmează să permită o limitare a creşterii înălzirii globale medii la 2°C, posibil la 1,5°C.

Această ratificare are loc cu trei săptămâni înaintea Conferinţei Mondiale ONU pe tema luptei împotriva modificărilor climatice (COP26), prevăzută la Glasgow, în Scoţia, în Regatul Unit.

Turcia a semnat Acordul de la Paris în 2016. Ea era una ditre ultimele ţări mari poluatoare cu gaze cu efect de seră care nu ratificase textul. Iranul, Irakul, Libia, Yemenul şi Etiopia nu au ratifcat încă acordul.

Erdogan şi-a justificat până acum abţinerea invocând nedreptăţi legate de obligaţii şi împărţirea poverii în privinţa reducerii emisiilor poluante. Ankara consideră că aceste eforturi este necesar să fie diferenţiate între ţările industrializate. 

Cine a făcut cele mai multe daune naturii, atmosferei noastre, apei noastre, solului și pământului și cine a exploatat în mod sălbatic resursele naturale, ar trebui să aducă și cea mai mare contribuție la lupta împotriva schimbărilor climatice. Spre deosebire de trecut, de data aceasta nimeni nu-și poate permite luxul să spună <<Sunt puternic, așa că nu voi plăti factura>>”, a spus Erdogan.

Ministrul turc al mediului și urbanizării, Murat Kurum, a scris pe Twitter că speră că decizia va ajuta țara să atingă zero net până în 2053.

Chiar dacă parlamentarii au susținut Acordul de la Paris, care numește Turcia o națiune industrializată, ei au adoptat o declarație în care susțin ratificarea acordul ca țară în curs de dezvoltare și îl vor pune în aplicare numai dacă nu „dăunează dreptului său la dezvoltarea economică și socială”, potrivit CNN.

Ümit Șahin, coordonatorul studiilor privind schimbările climatice la Centrul de Politici din Istanbul, a declarat însă că Acordul de la Paris nu permite impunerea unor astfel de condiții asupra acestuia. Asta înseamnă că afirmația este în esență simbolică. „Țările pot da întotdeauna o declarație cu privire la dreptul lor de a fi un stat suveran, dar acest lucru nu schimbă faptul că Turcia a semnat-o ca țară din anexa I„, a spus el. „Aceasta este politica climatică și diplomația, dar nu schimbă faptul că Turcia a ratificat Acordul de la Paris„.

Creștere cu 150% față de 1990

Emisiile nete de gaze cu efect de seră în Turcia au crescut cu peste 150% începând din 1990, porivit unor date oficiale turce. Problema modificărilor climatice s-a impus în mod brutal în această ţară, în vară, după o succesiune de evenimente meteorologice extreme, inclusiv incendii de pădure pe coasta Mării Mediterane şi inundaţii în nord, solate cu aproximativ o sută de victime şi care au cauzat pagube importante naturii.

Turcia este afectată de o secetă persistentă, care-i obligă pe unii producători să-şi abandoneze pământurile, iar pe alţii să se orienteze către noi culturi mai puţin dependente de apă.

Apărătorii mediului trag un semnal de alarmă în contextul în care Ankara vrea să-şi consolideze producţia energetocă pe bază de cărbune, în pofida faptului că Turcia preconizează în mod oficial să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 21% până în 2030.

Pe baza angajamentelor actuale ale statelor membre al Acordului de la Paris, „lumea este pe calea catastrofei a +2,7°C”, a avertizat recent secretarul general al ONU Antonio Guterres, care a subliniat că „dacă nu schimbăm traiectoria în mod colectiv, există un mare risc al unui eşec al COP26” de la Glasgow.

Conferinţa este programată pentru perioada 31 octombrie-12 noiembrie, în Scoția.

Citește și: Beijingul nu va construi noi centrale pe cărbune în alte țări. Atingerea țintelor privind emisiile de carbon va depinde în mare măsură de China 

spot_img

Ultimele știri