Tulcea: ARBDD e prima la proiecte de mediu in euroregiune

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a derulat, anul trecut, proiectele de protectie a mediului cu cea mai mare valoare din Euroregiunea Dunarea de Jos.

"Fiecare serviciu descentralizat cu competente in domeniul mediului din judet deruleaza proiecte in Delta. La acestea se adauga cele derulate de Ministerul Mediului, prin ARBDD, si cele care sunt finantate de Uniunea Europeana, astfel incat valoarea totala estimativa a acestora depaseste sase milioane de euro", a declarat, joi, directorul executiv adjunct al ARBDD, Grigore Baboianu, la sedinta Comisiei de mediu a Euroregiunii Dunarea de Jos.

Reprezentantii Ucrainei au spus ca, anul trecut, pe langa proiectele derulate in parteneriat cu ARBDD, Guvernul Ucrainei a alocat peste patru milioane de euro pentru realizarea retelelor de apa potabila in Kilia Noua, Reni si Bolgrad.

In Ucraina, finantarea a fost asigurata de Guvern, spre deosebire de Romania, care a primit finantare pentru proiecte de mediu atat de la Guvern, cat si de la Uniunea Europeana.

In acelasi timp, autoritatile raionului Cahul, Republica Moldova, au avut cele mai putine proiecte de mediu din Euroregiunea Dunarea de Jos.

"Primarii se temeau ca, odata cu instituirea statutului de arie naturala protejata, localnicii nu vor mai avea voie sa pescuiasca sau sa vaneze", a mentionat consilierul raional Tatiana Seredenko.

In Rezervatia stiintifica "Prutul de Jos" din Republica Moldova, in prelungirea ARBDD Romania, exista foarte multe plante rare, aceasta arie prezentand, totodata, o valoare deosebita si pentru stabilitatea echilibrului natural in zona Prutului Inferior, pentru mentinerea viabilitatii raului si ameliorarea climatica in sudul arid.
Euroregiunea Dunarea de Jos a fost infiintata in 1998, din aceasta structura facand parte judetele Galati, Braila si Tulcea – Romania, respectiv raionul Cahul – Republica Moldova, si regiunea Odessa – Ucraina.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri