Tulcea: Animalele semi-salbatice ameninta Padurea Letea

Animalele semi-salbatice din Delta Dunarii continua sa creeze probleme proprietarilor de terenuri si sa afecteze Padurea Letea, arie naturala strict protejata. Potrivit Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), in comparatie cu primavara anului trecut, numarul animalelor crescute in stare de semi-salbaticie in Delta Dunarii a scazut cu 30%.

"Consiliile locale au datoria de a supraveghea proprietarii animalelor lasate libere in Delta, animale pe care noi le consideram abandonate. Printr-o hotarare data de Consiliul local al comunei, se poate impune un termen pentru recunoasterea proprietatii asupra animalelor. Dupa acel termen, cele care nu sunt revendicate putand fi preluate de autoritatile locale", a declarat directoarea adjuncta a DSVSA, Marilena Tertis.

Ea a spus ca, dupa efectuarea analizelor sanitar-veterinare, animalele abandonate in Delta Dunarii pot fi valorificate, DSVSA detinand mijloacele necesare pentru prinderea si identificarea acestora. In acelasi timp, unii primari ai comunelor din Delta Dunarii au declarat ca animalele semi-salbatice continua sa distruga atat culturile agricole infiintate, cat si arii naturale strict protejate, ca de exemplu Padurea Letea.

"Ne gandim de ani la aceasta problema si nu gasim o solutie buna pentru toata lumea. Nu putem da caii salbatici pentru ca sunt bolnavi de anemie infectioasa. Daca ii strangem se gasesc stapanii, dar cand caii distrug culturile nu se intampla la fel", a declarat primarul comunei Chilia Veche, Georgeta Ciupitu.

Ea a afirmat ca, daca s-ar incerca valorificarea animalelor abandonate in Delta Dunarii, proprietarii acestora nu ar primi nici macar a zecea parte din pretul unui exemplar, din cauza costurilor ridicate reclamate de transportul animalelor la un abator din judetul Tulcea.

Inca de la finele lui 2005, Directia Silvica Tulcea a atras atentia asupra faptului ca Padurea Letea este afectata de caii salbatici, conducerea DSVSA si Prefectura Tulcea intalnindu-se in repetate randuri cu primarii tulceni pentru a li se explica cum sa procedeze pentru a nu mai avea probleme din cauza animalelor abandonate. In 2006, DSVSA a primit de la autoritatea nationala de resort 450.000 de lei pentru achizitionarea a doua tarcuri mobile pentru animalele crescute in stare de semi-salbaticie, kit-uri de identificare a acestora si combustibilii necesari Directiei Sanitar Veterinare.

"Toate aceste investitii se afla in curtea Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta. In opinia mea insa, o organizatie neguvernamentala care apara drepturile animalelor ar trebui sa isi asume aceasta responsabilitate si sa initieze un proiect pentru strangerea cailor din Delta Dunarii. Proiectul ar putea fi finantat de Uniunea Europeana, iar problema acestor animale cu sprijinul DSVSA ar putea fi astfel solutionata", a precizat directorul DSVSA, Marian Avram.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri